Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande pri papežu: o splavu, istospolnih porokah, družini

Deli na:
Hollande pri papežu: o splavu, istospolnih porokah, družini

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel francoskega predsednika Francoisa Hollanda, s katerim sta med drugim spregovorila o družini, bioetiki in spoštovanju verskih skupnosti, so sporočili iz Vatikana. Gre za teme, pri kateri se Francija in Sveti sedež pogosto razhajata.

Po navedbah Vatikana sta govorila še o revščini, razvoju, migracijah in okolju, pa tudi o konfliktih na Bližnjem vzhodu in v nekaterih regijah v Afriki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hollande, ki je pohvalil Frančiškovo sijočo osebnost, je po srečanju pred novinarji povedal, da s papežem delita zaskrbljenost glede krščanskih manjšin na Bližnjem vzhodu.

Razkril je tudi, da je papeža prosil, naj Vatikan sprejme glavno opozicijsko skupino v Siriji, Sirsko nacionalno koalicijo. V Ženevi so danes mukoma stekla pogajanja sprtih strani v Siriji, a zgolj posredno, saj predstavniki oblasti in opozicije niso želeli sesti za skupno mizo.

Hollande je v zvezi s tem ponovil prepričanje, da bi moral biti cilj mirovne konference v Švici tranzicija. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da si tudi Vatikan aktivno prizadeva za rešitev konflikta. Kot je dodal, vprašanje sirskih beguncev papežu še posebej leži na duši.

Francoski predsednik je povedal še, da sta s papežem govorila tudi o ekologiji, podnebnih spremembah in nevestnem ravnanju s hrano. "Papež pripravlja besedilo, v katerem bo poudaril, da ljudje ne smemo uničevati narave," je povedal.

Sicer pa je Frančiška povabil na obisk v Francijo. Po Hollandovem mnenju je namreč za tvorno sodelovanje pri zadevah skupnega interesa potreben odprt dialog med francosko državo in katoliško cerkvijo.

Hollande je Vatikan obiskal v času delitev med francosko državo in Cerkvijo, ki jih sprožajo vprašanja splava, pomoči pri samomoru in porok istospolnih parov.



Spodnji dom francoskega parlamenta je v torek potrdil spremembo 39 let starega zakona, ki je dovoljeval splav le v primeru, ko je bila ženska v stiski. Po novem bo lahko splav opravila vsaka ženska, ki ne bo hotela donositi. Svoje neodobravanje je že v nedeljo na pariških ulicah izrazilo več tisoč ljudi.

Prav tako v Franciji razmišljajo o zakonu o pomoči pri samomoru, lani pa so legalizirali istospolne poroke, čeprav je proti temu na ulicah protestiralo več sto tisoč ljudi.

Obisk pri papežu je sicer Hollandova prva pot v tujino po škandalu, ki ga je povzročilo njegovo domnevno razmerje z igralko Julie Gayet.

Francoske katoliške tradicionaliste je motilo že dejstvo, da predsednik ni poročen z zaenkrat uradno še vedno prvo damo Valerie Trierweiler, poleg tega pa ima štiri otroke s prejšnjo partnerico Segolene Royal, s katero prav tako ni bil poročen.

Kot je povedal eden od Hollandovih svetovalcev, je želel predsednik z obiskom v Vatikanu poslati močno sporočilo o dialogu in pozornosti, ki jo namenja katoličanom. A obenem je priznal, da do obiska prihaja v težavnem obdobju v predsednikovem zasebnem življenju.

V francoski delegaciji, ki je spremljala Hollanda, je bil tudi 42-letni francoski duhovnik Georges Vandenbeusch, ki ga je novembra lani v Kamerunu ugrabila sekta Boko Haram, izpustili pa so ga decembra. Papež je danes duhovnika objel.

Pred francosko cerkvijo v središču Rima pa je v zgodnjih jutranjih urah eksplodirala majhna eksplozivna naprava, ki je povzročila le gmotno škodo. Po mnenju francoskega veleposlaništva v Vatikanu bi bil lahko incident povezan s Hollandovim obiskom pri Svetem sedežu.