pasco-kruh Svet24.si

Kruh s podgano? Hvala, a nisem več lačen

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

fake news mediji lazne novice pf Reporter.si

V slovenskih medijih ostajamo samo še mazohisti, ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande: Ko je ubita verska osebnost, je oskrunjena tudi republika

Deli na:
Hollande: Ko je ubita verska osebnost, je oskrunjena tudi republika

Foto: Getty Images

Papež Frančišek je včeraj na zasebni avdienci sprejel francoskega predsednika Francoisa Hollanda. V ospredju pogovora je bil umor francoskega duhovnika pred tremi tedni. Hollande je po pogovoru povedal, da so bile papeževe besede zelo tolažilne in da mu je dejal, da se počuti kot brat ob strani francoskega ljudstva.

85-letnega duhovnika Jacquesa Hamela sta 26. julija umorila islamistična napadalca, potem ko sta v cerkvi blizu francoskega Rouena, Hollandovega rojstnega mesta, zajela več talcev. Vatikan je napad, prvi napad skrajne sunitske skupine Islamska država na cerkev na Zahodu, označil za barbarski umor, papež Frančišek pa se je Francozom pridružil v žalosti in grozi.

Kot je poudaril Hollande, je bila Francija zelo hvaležna za njegovo solidarnost, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Hollande je pred srečanjem s papežem najprej obiskal cerkev San Luigi dei Francesi, francosko cerkev v italijanski prestolnici, kjer se je poklonil žrtvam terorizma. Kot je povedal ob obisku, želi s papežem govoriti o verski svobodi, sekularizmu in enotnosti s spoštovanjem do vseh.

"Francosko sporočilo sekularizma je tisto, ki združuje, in ne tisto, ki rani," je poudaril in dodal, da mora republika braniti pravico verjeti in tudi pravico ne verjeti. "Ko je ubita verska osebnost, je oskrunjena tudi republika," je izpostavil.

Hollande, ki ga je na obisku spremljal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, je že pred srečanjem s papežem dejal, da nedavne prepovedi burkinijev na plažah v nekaterih francoskih občinah "niso tema za danes". Poudaril je, da v Vatikan ni pripotoval zaradi tega.

Hollande in Frančišek sta sicer po telefonu govorila že nekaj ur po napadu, še navaja AFP.