Revija Reporter
Svet

Francoski tednik napoveduje objavo Mohamedovih karikatur

STA

19. sep. 2012 5:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Francoski satirični tednik Charlie Hebdo je včeraj napovedal, da bo v novi številki objavil več karikatur muslimanskega preroka Mohameda. Urednik tednika in karikaturist "Charb" je napovedal, da bodo karikature "šokirale tiste, ki želijo biti šokirani", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tednik je že leta 2006 objavil sporne Mohamedove karikature, po vzoru danskega dnevnika Jyllands Posten leta 2005. Objava spornih karikatur islamskega preroka je močno razburila muslimane po vsem svetu in sprožila proteste, podobno kot jih je sedaj sporni ameriški film Nedolžnost muslimanov, ki se norčuje iz Mohameda.

Charle Hebdo oziroma njegov odgovorni urednik Philip Val se je tedaj zaradi objave Mohamedovih karikatur znašel celo na sodišču, a je bil na koncu oproščen. Tožili sta ga dve vplivni islamski skupini, češ da naj bi "javno žalil skupino ljudi na osnovi njihove vere".

Sojenje je veljalo za nekakšen preizkus meja svobode izražanja v Franciji. Sodišče je na koncu razsodilo, da karikature niso bile žaljive za muslimansko skupnost. Zdaj ko je v islamskem svetu zavrelo zaradi spornega filma, tudi v Franciji znova poteka podobna razprava kot pred sedmimi leti ob objavi spornih karikatur.

Obenem so v Parizu pred ameriškim veleposlaništvom konec tedna zaradi filma potekali nasilni protesti. Kakih 150 protestnikov je bilo aretiranih. Oblasti so ocenile, da so za shodom stali skrajni salafisti. Tudi vodstvo muslimanske skupnosti v Franciji, ki je največja v Evropi, je protest obsodilo.

Francoske oblasti so sicer proteste proti filmu nato prepovedale, a se po družbenih omrežjih sedaj širijo pozivi k množičnim demonstracijam muslimanov v Parizu, Marseilleu in drugih večjih mestih. Pripravili naj bi jih v soboto, še navaja AFP.