Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hillary Clinton sesula Bernieja Sandersa: Nihče ga ne mara, nihče noče delati z njim in ničesar ni dosegel

Deli na:
Hillary Clinton sesula Bernieja Sandersa: Nihče ga ne mara, nihče noče delati z njim in ničesar ni dosegel

Hillary Clinton in Bernie Sanders na soočenju pred volitvami leta 2016. - Foto: Profimedia

Nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton je v novem dokumentarnem filmu zelo kritična do svojega nasprotnika v tekmi za demokratsko predsedniško nominacijo leta 2016, senatorja Bernieja Sandersa iz Vermonta. Kot pravi, ga ni nihče maral, ko sta skupaj služila v senatu. Po njenih besedah tudi ni ničesar dosegel.

"V kongresu je bil dolga leta. Podpiral ga je le en senator. Nihče ga ne mara, nihče noče delati z njim in ničesar ni dosegel. Je karierni politik, vse so zgolj neumnosti in res mi je žal ljudi, da so se pustili pretentati," je dejala Clintonova v dokumentarnem filmu.

Kritike Clintonove so del novega dokumentarca spletne televizije Hulu, ki bo v soboto predvajan na filmskem festivalu Sundance. Pred tem je za promocijo dokumentarca šel v objavo intervju s Clintonovo, iz katerega je razvidno, da nekdanja zvezna senatorka iz New Yorka še ni pozabila dvoboja s Sandersom za nominacijo demokratske stranke leta 2016.

V stranki naj bi bilo sicer že vse dogovorjeno, da jo bodo promovirali za vstop v zgodovino kot prvo žensko nosilko strankarske liste ene od največjih strank na ameriških volitvah. Postala naj bi prva predsednica ZDA, ki so pred tem imele prvega temnopoltega predsednika ZDA, Baracka Obamo.

Nato pa je nenadoma Sanders napovedal, da se bo tudi sam potegoval za strankarsko nominacijo demokratov, čeprav je bil dotlej neodvisen. Sanders je nepričakovano požel veliko podpore pri strankarski bazi in med levico, ki si je želela resničnih, ne le kozmetičnih sprememb, ki bi jih prinesla izvolitev Clintonove.



Sanders je krepko podaljšal pot Clintonovi do zmage, ruski hekerji pa so z objavo ukradenih informacij dokazali, da strankarski vrh podpira Clintonovo in ne Sandersa. To je bilo presenečenje zgolj za njegove podpornike, ki so do konvencije verjeli, da lahko senator zmaga, čeprav je imela Clintonova podporo več kot dovolj delegatov za zmago.

Clintonova, ki jo je potem na predsedniških volitvah porazil Trump, za poraz krivi številne, med drugim ruske hekerje, nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja in odnos Amerike do žensk, vendar nosi bolečino tudi zaradi Sandersa.

Zamera je tako huda, da Clintonova ni pripravljena brez zadržkov podpreti Sandersa na predsedniških volitvah niti proti Trumpu. Kot je dejala, se glede tega še ne bo izrekala, saj da so še vedno v obdobju primarnih volitev. Kasneje pa je v tvitu poudarila, da je "prioriteta za državo in svet umakniti Trumpa" in da bo storila vse za podporo predsedniškega kandidata demokratov.

Sanders je trenutno spet v sporu z demokratsko predsedniško kandidatko. To je senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ki trdi, da ji je kolega rekel, da ženska ne more premagati republikanca Donalda Trumpa na volitvah. Sanders trdi, da tega ni izjavil. Clintonova pa pravi, da ta zadnji spor kaže na vzorec obnašanja Sandersovega volilnega štaba do protikandidatk.