Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V tesni tekmi Kolinda Grabar Kitarović postala nova hrvaška predsednica

Deli na:
V tesni tekmi Kolinda Grabar Kitarović postala nova hrvaška predsednica

Foto: Reuters

Nekdanja hrvaška zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović bo nova hrvaška predsednica po današnji tesni zmagi proti dosedanjemu predsedniku Ivu Josipoviću. Po preštetih več kot 99 odstotkov glasov je kandidatka HDZ dobila 50,4 odstotka glasov, kandidat SDP pa 49,6 odstotka. Josipović je čestital protikandidatki za zmago.

Nova hrvaška predsednica Grabar Kitarovićeva je v nagovoru pred več kot 1000 privrženci v zagrebškem Hypo centru obljubila, da si bo prizadevala, da bo Hrvaška med najbolj razvitimi državami Evropske unije in sveta. Hrvaški narod je tako kot med predvolilno kampanjo pozvala k enotnosti, da bi skupaj izboljšali gospodarsko in socialno stanje v državi. Tudi Josipovićeve privržence je povabila, da se ji pridružijo.

Poudarila je, da ni prostora za zmagoslavje, ker je treba takoj začeti delati za napredek domovine. "Bojevali se bomo za hrvaške nacionalne interese, ker je to Hrvaška in ne regija. Skrbeli bomo za našo Hrvaško," je povedala Grabar Kitarovićeva v evforičnem nagovoru, ki so ga njeni privrženci prekinjal z domoljubnimi pesmimi in gesli.

Med drugim je dejala, da bo Hrvaška imela močno zunanjo politiko, sosedne države pa je povabila na pogovore o vseh odprtih vprašanjih. Dodala je, da bo zahtevala pravice za hrvaško manjšino v sosednih državah, kot jo imajo pripadniki teh nacionalnih manjšin na Hrvaškem.

Grabar Kitarovićeva je čestitala ostalim trem predsedniškim kandidatom na šestih hrvaških predsedniških volitvah.

Pred njo je zbrane v Hypo centru nagovoril tudi predsednik HDZ Tomislav Karamarko, ki je napovedal, da bodo po zmagi na prihajajočih parlamentarnih volitvah skupaj s predsednico države skupaj delali za boljšo prihodnost Hrvaške. Dodal je, da se je hrvaški narod pravilno odločil, ko je izbral Grabar Kitarovićevo za prvo hrvaško predsednico, ki je po njegovih besedah, pogumna žensko, ki se je bojevala in zmagala.

"Grabar Kitarovićeva je zmagala v demokratični tekmi in ji čestitam," je dejal Josipović pred svojimi privrženci v novinarskem domu v Zagrebu. "Razlika je bila resnično majhna, a je to bistvo demokracije, da zmaga tisti, ki ima več glasov," je povedal.

Hrvaški premier Zoran Milanović je izjavil, da se je prvič na Hrvaškem zgodilo, da je predsedniška zmaga dosežena s tako tesno razliko. Ocenil je, da se je Grabar Kitarovićeva med kampanjo predstavljala kot "militantni vojak HDZ". "Če je to volja naroda, jaz s tem nimam težav. Če so tako odločili, tako bo," je izjavil, ko je postalo jasno, da bo kandidat SDP prepustil predsedniški položaj Grabar Kitarovićevi.

Šlo je za najbolj negotove predsedniške volitve na Hrvaškem. Po začetnih nekaj odstotkov vodstva Josipovića, ki so ga ob 20. uri kazali izidi po prešteti tretjini glasov, je Grabar Kitarovićeva po preštetih približno tri četrtine glasov prehitela aktualnega predsednika.

Oba kandidata sta dobila več kot milijon glasov, Grabar Kitarovićeva pa nekaj deset tisoč več kot Josipović. Nova predsednica je zmagala v 14 županijah, predvsem na vzhodu in jugu Hrvaške, Josipović pa v sedem županijah, ki so večinoma ob meji s Slovenijo.

Volitev se je udeležilo več kot 2,2 milijona volivcev, kar je nekaj manj kot 59 odstotkov volilnih udeležencev. Neveljavnih volilnih listkov je bilo 2,7 odstotka.

Josipović je v prvem krogu tesno premagal Grabar Kitarovićevo z 1,2 odstotne točke razlike.