1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

HDZ za novega mandatarja predlaga Zdravka Marića

Deli na:
HDZ za novega mandatarja predlaga Zdravka Marića

Foto: vlada.gov.hr

Predsedstvo vladajoče HDZ je v petek za novega mandatarja za sestavo hrvaške vlade izbralo sedanjega finančnega ministra Zdravka Marića. Podpredsednik HDZ Oleg Butković je ob tem sporočil, da stranka ne bi predlagala novega predsednika vlade, če ne bi bila prepričana, da ima v saboru podporo večine, torej 76 poslancev.

Kot je pojasnil Butković, je predsedstvo HDZ odločitev sprejelo na petkovi telefonski seji. Marić je sicer podobno kot sedanji premier Tihomir Orešković nestrankarski kandidat. Butković je za hrvaško televizijo Nova TV povedal, da je bil tudi v sedanjo vlado imenovan na predlog HDZ, pa tudi sicer da ima izkušnje iz sodelovanja v vladi, saj je že bil državni sekretar na ministrstvu za finance, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Gre za strokovnjaka, ki je v zadnjih štirih mesecih pokazal, da razume probleme in da je pripravljen na sodelovanje, zato so se v HDZ odločili, da je on najboljša rešitev, je še pojasnil Butković in dodal, da se za predlaganje mandatarja ne bi odločili, če ne bi bili prepričani, da imajo v saboru zagotovljenih "76 rok".

Napovedal je še, da bo sabor o nezaupnici sedanjemu premierju Oreškoviću glasoval v sredo ali četrtek, nato pa se bo sestavila nova vlada.

Čeprav Orešković kljub pozivom HDZ ne namerava odstopiti, je Butković pojasnil, da je to sicer "njegovo legitimno stališče", vendar pa da nima več podpore stranke, ki ga je imenovala na položaj. "To se je izkazalo za neuspešen eksperiment," je še dodal podpredsednik najmočnejše stranke v hrvaškem parlamentu.