mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hamenej: Če bi želeli jedrsko orožje, nas ne bi ustavil nihče

Deli na:
Hamenej: Če bi želeli jedrsko orožje, nas ne bi ustavil nihče

Foto: Reuters

Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej je danes zatrdil, da Iran ne izdeluje atomske bombe, saj bi bilo to v nasprotju z islamsko religijo. Ob tem pa je dodal, da Teherana, če bi vendarle želel imeti jedrsko orožje, ne bi ustavila nobena svetovna velesila.

"Želimo si, da bi se jedrsko orožje po svetu uničilo," je po poročanju francoske tiskovne agencije na državni televiziji dejal Hamenej. "Tudi sami iz religioznih razlogov ne želimo izdelovati svojega. Ampak če bi ga želeli, nas ne bi mogla ustaviti nobena svetovna velesila," je zatrdil.

Že lani je ajatola uradno odredil, da sta proizvodnja in uporaba orožja za masovno uničenje neskladna z islamom in zato prepovedana. Iranska vlada je razglasila, da je dokument obvezujoč in ga je bila pripravljena uradno potrditi skupaj z Združenimi narodi (ZN).

Iran sicer že ves čas zavrača obtožbe Zahoda, da razvija vojaški jedrski program in zagotavlja, da so njihove jedrske aktivnosti miroljubne narave.

Današnji komentarji ajatole, ki ima zadnjo besedo pri vseh vprašanjih iranske politike, pa so prišli le nekaj dni po tem, ko so iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) sporočili, da so v pogovorih s Teheranom zašli v slepo ulico.

Predstavniki obeh strani tako niso prišli do dogovora, po katerem bi IAEA dobila dostop do iranske jedrske stroke, dokumentov in z jedrskimi aktivnostmi povezanih poslopij.

Pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčija bodo nova pogajanja z Iranci začeli 26. februarja v Kazahstanu.