Revija Reporter
Svet

Guverner Cuomo Trumpu sporoča, naj ne obišče New Yorka: Če misli, da se bo lahko sprehodil po ulicah je bolje, če ima s seboj vojsko

STA 4. sep. 2020 6:00

Deli na:
Guverner Cuomo Trumpu sporoča, naj ne obišče New Yorka: Če misli, da se bo lahko sprehodil po ulicah je bolje, če ima s seboj vojsko

Trump je od 19. marca najmanj 46-krat govoril o pozitivnih učinkih hidroksiklorokina. - Foto: Profimedia

Newyorški guverner Andrew Cuomo je predsednika ZDA Donalda Trumpa posvaril, naj ne hodi v mesto New York, potem, ko je prišlo na dan, da želi predsednik ZDA mestu odvzeti vsa zvezna sredstva. "Če misli, da se bo lahko sprehodil po ulicah je bolje, če ima s seboj vojsko," je dejal Cuomo.

Cuomo je v sredo zvečer sklical izredno novinarsko konferenco po novici, da je Trumpova vlada določena mesta po ZDA označila za anarhistična in jim namerava odvzeti vso zvezno pomoč. Med njimi je tudi New York, sicer pa seveda gre za mesta z demokratskimi župani. Kot razlog za odvzem sredstev Trumpova vlada navaja naraščanje kriminalitete in odvzemanje denarja policiji.

Cuomo meni, da Trumpov naklep, da se denar, namenjen mestom kot je New York preusmeri v mesta z republikanskimi župani, ni zakonit. "To so spet njegovi triki. To je politično in nezakonito, ampak obenem nov poskus umora mesta New York. Predsednik Gerald Ford je New Yorku sporočil, naj crkne in Trump skuša to storiti vse odkar je bil izvoljen," je dejal Cuomo in spomnil na čase, ko je Ford zavrnil zvezno pomoč za bankrotirano mesto.

"Mislim, da ga ne skrbi naraščanje kriminala ampak gre za to, da prihaja iz New Yorka, ki ga zavrača kot klovna, saj ga dobro poznamo. Nihče ga ni spoštoval ali jemal resno. Je bil le komični karakter tabloidov," je dejal Cuomo in dodal, da je celo njegovo lastno sestro Maryanne Trump sram brata.

Ko se je malce pomiril, je Cuomo dejal, da ni grozil ampak je le hotel povedati, da je Trump v New Yorku sedaj "persona non grata", česar se zaveda. Po njegovem mnenju ga ne bo več v mesto. Trump je že prej spremenil naslov svojega stalnega bivališča na Florido.

Newyorška policija je v sredo objavila informacijo, da je število umorov avgusta v primerjavi z avgustom lani v mestu naraslo za 51 odstotkov. New York sicer ni edino mesto, kjer kriminal narašča, Trump pa za to krivi demokratske župane in protestnike proti policijskemu nasilju. Demokrati krivdo pripisujejo Trumpovi retoriki, strokovnjaki pa navajajo tudi gospodarske posledice koronavirusa.

V New Yorku je bilo od maja 791 strelskih incidentov, kar je 140 odstotkov več kot lani. Od maja do avgusta je bilo tudi 180 umorov ali 51 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Lani avgusta je bilo v mestu 91 strelskih incidentov, letos pa 242. Število umorov pa je naraslo s 36 na 53.