Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Guaido se je vrnil domov in pozval k novim demonstracijam zoper Madura

Deli na:
Guaido se je vrnil domov in pozval k novim demonstracijam zoper Madura

Juan Guaido na dobrodelnem koncertu v kolumbijski Cucuti. - Foto: Profimedia

Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido je včeraj prispel na letališče v venezuelski prestolnici Caracas. Na osrednjem trgu v prestolnici ga je nato pozdravilo več tisoč podpornikov. ZDA so ob tem posvarile, da se bodo hitro odzvale na vse grožnje ali nasilje, uperjeno proti Guaidoju, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Nadaljevali bomo na ulicah, mobilizacija se nadaljuje. Tu smo, v Venezueli," je ob prihodu, ki ga je v živo prenašala televizija, množici dejal Guaido.

Nato je več tisoč navdušenih privržencev na trgu na vzhodu Caracasa pozval k nadaljevanju protesta proti režimu predsednika Nicolasa Madura. "Vlada ne more ustaviti ljudi na ulicah," je dejal in pozval k novim demonstracijam po vsej državi v soboto. "Ne bomo počivali, dokler ne bomo dosegli svobode," je dejal.

ZDA so ob njegovi vrnitvi v domovino posvarile, da se bodo hitro odzvale na vse grožnje ali nasilje, uperjeno proti Guaidoju. Podpredsednik ZDA Mike Pence je tvitnil, da je varna vrnitev Guaidoja v domovino "zelo pomembna za ZDA". "Svet opazuje, začasnemu predsedniku Guaidoju je treba dovoliti, da se varno vrne v Venezuelo," je še zapisal.


Venezuelsko vrhovno sodišče je Guaidoju januarja prepovedalo potovanje v tujino, ker proti njemu poteka preiskava zaradi domnevnega kršenja ustavnega reda.

Predsednik parlamenta in vodja opozicije je kljub temu 22. februarja uspel priti v sosednjo Kolumbijo, kjer je skušal voditi akcijo dostave humanitarne pomoči Venezueli. Nato se je v Bogoti udeležil srečanja držav skupine iz Lime ter obiskal več držav v iskanju podpore. Med drugim je obiskal Brazilijo, Argentino, Paragvaj in Ekvador. V soboto je v Ekvadorju znova napovedal vrnitev v domovino.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je dejal, da bi lahko Guaidoja ob vrnitvi v domovino aretirali. "Ne more kar prihajati in odhajati. Moral se bo soočiti z roko pravice in pravosodje mu je prepovedalo, da zapusti državo," je poudaril v torek.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v nedeljo posvarila, da bi kakršnikoli ukrepi, ki bi lahko ogrozili svobodo, varnost ali osebno integriteto Guaidoja, pomenili veliko naraščanje napetosti in bi naleteli na odločno obsodbo mednarodne skupnosti.