bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grški otok Ikaria se želi odcepiti, raje bi bil del Avstrije

Deli na:
Grški otok Ikaria se želi odcepiti, raje bi bil del Avstrije

Foto: Arhiv Reporterja

Grčija, zbogom! Idilični grški otok Ikaria v Egejskem morju se želi odcepiti od Aten in se priključiti nikomur drugemu kot Avstriji. Prav danes se namreč izteče 100-letna pogodba, s katero se je otok izvil izpod turškega imperija in se priključil Grčiji, po povzemanju avstrijske tiskovne agencije APA piše italijanski Libero.

Na otoku tako sedaj razmišljajo, da bi pripravili referendum, na katerem bi se okoli 9000 otočanov izreklo, ali si še vedno želijo nadvlade Aten ali bi prednost raje dali samostojnosti.

"Vlada je na nas pozabila že pred leti. Če nam sedaj ne bodo zagotovili nobenih novih cest ali bolnišnice, se lahko odločimo za odcepitev od Aten. Da bi ostali samostojni, je za nas težavno. Lahko pa zahtevamo priključitev h kakšni drugi državi. Zagotovo ne k Turčiji, raje k Avstriji," se ob slovesnostih ob današnji 100-letnici pridušajo otočani.

Ikaria se je izpod turškega jarma izvila leta 1912 po uporu, katerega pobudnik je bil lokalni junak Georgios Spanos. Otok je bil pet mesecev samostojen, nato pa so se odločili, da se bodo priključili Grčiji. V času vojaške diktature v Grčiji med letoma 1967 in 1974 je Ikaria postala kazenski otok za komunistične oporečnike, ki pa so tukaj naleteli na podporo. Še danes ima grška Komunistična stranka na otoku okoli 30-odstotno podporo.

Kako na težnje otoka po ločitvi od Aten gledajo v grški prestolnici, ne poročajo, a zagotovo ne z navdušenjem. Morje okoli otoka je namreč bogato z ribami in prav ribiči z Ikarie so tisti, ki pretežno zalagajo ribji trg v Atenah. Odcepitev otoka bi tako lahko imela usodne posledice za sicer že tako obubožano grško gospodarstvo, še navaja dnevnik Libero.