1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Blejski otok ostaja Cerkvin

Deli na:
Blejski otok ostaja Cerkvin

Foto: Arhiv Reporterja

Država se ne bo pritožila na sklep kranjskega okrožnega sodišča, da zoper župnijo Bled ni mogoče voditi postopka o ničnosti sporazuma, po katerem je prejšnja Janševa vlada objekte na Blejskem otoku vrnila tamkajšnji župniji, otok pa dala Cerkvi v brezplačen najem za 45 let, je poročala TV Slovenija. Otok tako za zdaj ostaja v rokah blejske župnije.

Potem ko je nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti tajni sporazum v imenu države podpisal le nekaj tednov pred predajo poslov, se je njegova naslednica Majda Širca Ravnikar prizadevala za njegovo ničnost, zato je državno pravobranilstvo vložilo tožbo.

A se kranjsko okrožno sodišče vse do danes z njeno vsebino sploh še ni ukvarjalo. Ker je bil v prvi tožbi naveden le en toženec - župnija Bled, ne pa tudi drugi sopodpisnik sporazuma - Nadškofija Ljubljana, je tožbo zavrnilo.

Letos junija, ko je odločalo o tožbi zoper oba sopodpisnika pa je ugodilo blejski župniji, ki je trdila, da je bilo zoper njo v isti zadevi že razsojeno. In na to odločitev sodišča se bi država lahko pritožila le še danes, je poročala televizija.

Z državnega pravobranilstva so za TV Slovenija pojasnili, da se država zagotovo ne bo pritožila zoper sklep sodišča.

Majda Širca Ravnikar pa je v izjavi za televizijo dejala, da je bil "ta molk oziroma nereagiranje pričakovano, kajti že v prvi Janševi vladi je bil Blejski otok pridobljen mimo odločitev ustavnega in vrhovnega sodišča". Pravobranilstvo očitno nima moči, da bi zastopalo stališča, ki jih je še pred par leti zastopalo v smeri, da je sporazum ničen, je dejala in dodala, da v tem smislu "država asistira voljo Cerkve".

Sodišče bo zdaj nadaljevalo s postopkoma zgolj zoper ljubljansko nadškofijo, je še poročala TV Slovenija.