franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grška Siriza z referendumom do podpore reformam in nujnega posojila?

Deli na:
Grška Siriza z referendumom do podpore reformam in nujnega posojila?

Foto: Reuters

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je danes v Bruslju ob prihodu na zasedanje evroskupine ocenil, da bi referendum v Grčiji o dogovoru grške vlade s posojilodajalci o reformah v zameno za naslednji finančni obrok lahko bil pravi ukrep.

Grška Siriza, ki je januarja na volitvah zmagala z obljubami, da bo omehčala pogoje za finančno pomoč Grčiji, je v minulih tednih nakazala možnost referenduma, na katerem bi iskala podporo za izvedbo ostrih reform, ki jih zahtevajo posojilodajalci.

"Če grška vlada meni, da je treba izvesti referendum, potem naj imajo referendum," je menil Schäuble. "To je lahko celo pravi ukrep, da Grki odločijo, ali so pripravljeni sprejeti, kar je nujno, ali želijo kaj drugega," je dodal.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je o možnosti referenduma v Grčiji dejal le, da je to "vsekakor popolnoma v rokah nacionalnih politikov".

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bruslju znova pregledali napredek v dosedanjih pogajanjih Grčije z mednarodnimi posojilodajalci, a končnega dogovora ni pričakovati.

To je ob prihodu potrdil tudi Dijsselbloem, ki je dejal, da bodo Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF) danes poročali o napredku, a da končnega izida pogajanj še ni.

Šef evroskupine upa, da bo ocena institucij pozitivna, a opozarja, da dlje trajajo pogajanja, manj časa bo za izvedbo dogovorjenih ukrepov. Rok za rezultate je konec junija, ko se izteče podaljšani drugi program pomoči, je spomnil.

Na vprašanje, ali obstaja načrt B, je Nizozemec odločno dogovoril: "Nikakor ne."

Tudi nemški finančni minister je izključil možnost dogovora na današnjem sestanku. "Žal ni dovolj napredka za kakršne koli odločitve danes," je dejal tre ponovil, da evroskupina želi pomagati, a da mora tudi Grčija odigrati svojo vlogo.

Grški finančni minister Janis Varufakis verjame, da bo današnje zasedanje pozitivno in da se bo končalo z izjavo o napredku, ki bo dobra podlaga za dokončen dogovor. Dogovor pričakuje v prihodnjih dneh.

Grška stran je v minulih dneh izražala upanje, da bo evroskupina danes sprejela pozitivno izjavo, ki bi utrla pot novim ukrepom ECB za zagotovitev likvidnosti grških bank, konkretno zvišanju praga za izdajo zakladnih menic.

Irski finančni minister Michael Noonan je ocenil, da bo evroskupina danes sprejela pozitivno izjavo, ki pa ne bo v nobenem smislu "sklepna", saj je potrebnega še veliko dela.

Kot nemški finančni minister v nedeljo je tudi danes več ministrov izpostavilo zaskrbljenost zaradi likvidnostnega položaja Grčije.

Vse strani sicer izpostavljajo, da sta po spremembah v grški pogajalski ekipi vzdušje boljše in napredek večji, čeprav je prisotno tudi razočaranje, ker napredek ni hitrejši.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je ocenil, da je napredek občuten, a da je razdalja še vedno velika. Je pa po sestanku v Rigi, ki ni bil uspešen, tokrat prisoten nov duh, meni komisar.