bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

Skrito v raju Njena.si

Kako so Hrvati sprejeli serijo Skrito v raju?

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Svet

Grki panični po razkritju z virusom HIV okuženih prostitutk

Deli na:

Grška policija je v sredo aretirala v akciji proti nezakonitim bordelom v državi aretirala okoli 100 prostitutk, pri 17 prostitutkah pa so odkrili okužbo z virusom hiv. Policija je po vsej država zaprla več sto nezakonitih bordelov. Aretirane ženske, ki prihajajo iz Grčije, Rusije in Bolgarije, so ovadili zaradi namerne okužbe.

Testiranja, ki jih je opravil grški center za nadzor in preprečevanje bolezni, pri več kot sto prostitutkah, so razkrili, da je 17 žensk okuženih z virusom hiv. V prihodnjih tednih načrtujejo testiranja še pri več sto ženskah.

Do aretacij je prišlo, ko je grška policija razkrinkala več sto bordelov, ki so obratovali brez ustreznih dovoljenj in niso spoštovali zakona o testiranju na okužbo z virusom hiv, ki velja za prostitutke.

Potem ko so v sredo na spletni strani grške policije objavili imena in fotografije 12 od 17 aretiranih žensk, je več tisoč Grkov panično klicalo v zdravstvene centre, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Grški minister za zdravje Andreas Loverdos je ob tem ostro kritiziral moške, ki imajo s prostitutkami spolne odnose brez zaščite.


"Gre za tiktakajočo časovno bombo, ki bo prizadela celotno grško družbo, saj imajo mnogi izmed teh moških žene in družine," je dejal Loverdos.

Odločitev, da javno objavijo identiteto žensk, je sicer sprožila kritike borcev za človekove pravice, saj ni znano, ali so ženske vedele, da so okužene z virusom hiv. Iz centra za nadzor bolezni so sporočili, da so okrepili testiranja prostitutk, ki delujejo v središču Aten, saj jih večina nima dostopa do zdravstvene oskrbe, ker delajo nezakonito.

Prostitucija je v Grčiji sicer zakonita, k vedno večjemu številu okuženih z virusom hiv v zadnjih letih pa naj bi pripomogli nezakoniti bordeli in porast števila intravenoznih uživalcev drog. V grški prestolnici naj bi trenutno nezakonito obratovalo več kot 300 bordelov.

Grški zasebni radio Skai je po aretacijah poročal, da so zdravstveni centri prejeli več kot 3000 telefonskih klicev moških, ki so imeli spolne odnose s katero od okuženih žensk. Velika večina omenjenih moških je poročenih z otroki ali so v resnem razmerju, stari pa naj bi bili od 35 do 45 let. Pri treh moških so potrdili okužbo z virusom hiv.