sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grims: Evropa je v vojni proti radikalnemu islamu

Deli na:
Grims: Evropa je v vojni proti radikalnemu islamu

Foto: Bobo

EU je po ocenah predsednika komisije DZ za nadzor varnostnih služb Branka Grimsa v vojni proti radikalnemu islamu. "Ali se bo Evropa in z njo Slovenija začela končno braniti ali pa je ne bo več," svari Grims po napadih v Nici, ki da so napad na temelje vrednote sodobne Evrope. Tudi Slovenija ni osamljen otoček varnosti, je prepričan.

Vsako nasilje rodi povratni učinek, stvari se zdaj seštevajo, je na novinarski konferenci v DZ opozoril predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb Grims. Po njegovih besedah namreč nihče ne bi smel reči, da je presenečen nad napadom v francoski Nici, saj so službe že štiri mesece opozarjale, da radikalni islamisti pripravljajo teroristične napade na območju Sredozemlja, posebej so bile izpostavljene obale Francije.

Grims je poudaril, da je napad vrgel madež na temeljne vrednote sodobne Evrope, saj se je zgodilo na praznik, posvečen svobodi, enakosti in bratstvu. Če Evropa ne bo začela ravnati odločno in odgovorno do svojih državljanov, se ne bo končalo dobro, svari Grims. Uporabil je besede enega od poslancev, ki je v preteklosti dejal, da bo Evropa utemeljena na krščanskem izročilu ali pa to ne bo več Evropa.

Po Grimsovem prepričanju tudi Slovenija ni osamljen otoček sredi Evrope, pač pa je treba zelo odgovorno ravnati, več sredstev nameniti za varnost ter oživeti delo sveta za nacionalno varnost.

Slovenija sicer Po Grimsovih navedbah ni posebej ogrožena, a dolžnost vseh, ki lahko pripomorejo k varnosti, je, da to ohranijo in okrepijo. Kot je pojasnil, so tudi v Sloveniji skupine radikalnih islamistov, ki štejejo dobrih sto članov, kar da tudi predstavlja potencialen vir dogodkov. Izpostavil je namreč, da Evropa ne brani zunanjih meja, kar da je "zgodovinska neumnost".

"Če vodstvo Evropske komisije ni odstopilo zaradi brexita, ki ga brez migrantske krize ne bi bilo, bi moralo odstopiti zdaj," je prepričan Grims. Po njegovem mnenju se je namreč pokazalo, da je migrantska politika Evrope več let zgrešena in multikulturna politika ne deluje, pač pa zaradi nje ljudje umirajo. Po Grimsovem prepričanju se mora Slovenija resno pripraviti tudi na nov migrantski val, saj da bosta poletje in jesen v tem pogledu vroča.

Pojasnil je, da so predstavniki komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb opravili nadzorni obisk na policiji in Slovenski obveščevalno-varnostni službi in tam pridobili nekaj informacij. Grims upa, da se bodo stvari začele postavljati na pravo mesto, da bodo pristojni v Evropi locirali jedra radikalnega islama in ga "kot rakasto tkivo izrezali iz Evrope".

V četrtkovem napadu v Nici je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 84 ljudi, več kot sto ljudi je ranjenih, med njimi jih je skoraj 50 v kritičnem stanju. Preiskovalci so v tovornjaku, s katerim je 31-letni Francoz tunizijskega porekla zapeljal v množico, našli orožje in njegove dokumente.