Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Primož Roglič Njena.si

'Primož Roglič je nesporni kralj ljudskih src'

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Svet

Greenpeaceov padalec pristal ob francoski nuklearki

Deli na:

Francoska policija je danes aretirala dva aktivista okoljevarstvene organizacije Greenpeace, potem ko je eden od njiju z jadralnim padalom pristal v strogo varovanem območju jedrske elektrarne Bugey na jugovzhodu Francije. Z akcijo sta želela opozoriti na pomanjkljiv varnostni sistem elektrarne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Greenpeaceov aktivist je okoli 7.40 zjutraj z motornim jadralnim padalom zajadral nad nuklearko, odvrgel dimno bombo in pristal na območju elektrarne, kjer so ga pridržali.

Drugega aktivista je policija zaradi suma, da je pilotu pomagal pri podvigu, prijela v bližini nuklearke, je dogodek povzela francoska policija.

Za akcijo se je Greenpeace odločil manj kot teden dni pred drugim krogom francoskih predsedniških volitev, na katerih se bosta soočila sedanji predsednik Nicolas Sarkozy in socialist Francois Hollande, ki je zmagal v prvem krogu.

Po mnenju Greenpeacea oba predsedniška kandidata zanikata nevarnost, ki jo predstavlja jedrska energija, zato se je organizacija odločila za opozorilno akcijo.

"Želeli smo uprizoriti učinek zunanje nevarnosti, na primer padca letala na jedrsko elektrarno," je pojasnila tiskovna predstavnica Greenpeacea Sophia Majnoni.

Ponudnik električne energije EDF, ki upravlja s francoskimi nuklearkami, je v izjavi za javnost že poudaril, da Greenpeaceova akcija nikakor ni ogrozila varnosti elektrarne.

To ni bil prvi napad Greenpeacea na francoske nuklearke. Decembra so okoljevarstveni aktivisti vdrli v dve nuklearki, prav tako z namenom opozoriti na nepopolnost varnostnih sistemov v nuklearkah.