dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Videti je bilo, da mu je nekoliko težko pri srcu Odkrito.si

Žalost princa Williama - prišel je sam ...

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčija se je dokončno odpovedala referendumu

Deli na:
Grčija se je dokončno odpovedala referendumu

Foto: Reuters

Grčija se je tudi uradno odpovedala referendumu o dogovoru glede celovite rešitve za težave območja evra, je danes sporočil finančni minister Evangelos Venizelos. Z napovedjo referenduma je premier George Papandreu v začetku tedna sprožil jezne odzive v Evropi, ideja je naletela na nasprotovanje tudi v vrstah grške vlade.

Možnost opustitve ideje referenduma je pod pritiskom evropskih voditeljev na vrhu G20 Papandreu nakazal že v četrtek. Venizelos pa je danes o uradni odločitvi Grčije, "da ne bo izvedla referenduma", že obvestil evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna, nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubla in šefa evroskupine Jean-Clauda Junckerja.

Dogovor o rešitvi evra s konca oktobra vključuje dogovor z bankami za znaten odpis grškega dolga, dokapitalizacijo bank in krepitev reševalnega sklada za preprečitev širjenja krize. V skladu z dogovorom bi Grčija v drugem paketu v zameno za nadaljevanje strogih varčevalnih in reformnih ukrepov ukrepov do leta 2014 prejela skupno 130 milijonov evrov.
 
Grški finančni minister, ki je že pred tem jasno izrazil nasprotovanje referendumu, je uradno odločitev sporočil pred za drevi predvidenim glasovanjem o zaupnici Papandreujevi vladi. Kot je pojasnil Venizelos, je cilj glasovanja oblikovanje vlade narodne enotnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
Zaenkrat sicer še ni jasno, ali ima grška vlada zagotovljeno večino - v 300-članskem parlamentu potrebuje podporo najmanj 151 poslancev -, in ali namerava Papandreu, ki se sooča s pozivi k odstopu, ostati na položaju premiera. Poslancem je v četrtek sicer dejal, da ga bolj kot obstanek na položaju zanima "rešitev države".
 
Glasovanje o zaupnici se v parlamentu tradicionalno začne opolnoči. Poslanci bodo glasovali posamično, in sicer tako, da bo vsak z glasnim "da" ali "ne" izrazil svojo odločitev.