sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policisti preiskujejo istovetnost podpisov pod pobudo za referendum o holdingu

Deli na:
Policisti preiskujejo istovetnost podpisov pod pobudo za referendum o holdingu

Foto: Bobo

Predsednik DZ Gregor Virant je danes napovedal, da bo 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo referenduma o zakonu za sanacijo bank začel teči 19. novembra. Policisti pa poleg izginulih podpisov pod referendumsko zahtevo za slabo banko preiskujejo tudi istovetnost podpisov pod pobudo za referendum o zakonu o holdingu.

Virant je za STA dejal, da so si še en teden časa pustili za nadaljevanje pogajanj med vlado in Sindikatom kemične, nekovinske in gumarske industrije (KNG) ter za morebiten dogovor.

Po zapletih s podpisi pod pobudo sindikata KNG za ta referendum in po njihovem vnovičnem pregledu se je izkazalo, da je podpisov dovolj za nadaljnji referendumski postopek. Vendar pa vseskozi potekajo pogajanja med ministrstvom za finance in sindikatom KNG, s katerim bi dosegli dogovor in se izognili referendumu. Razpis roka za zbiranje podpisov za referendum je tako usklajen tudi s tem sindikatom.

Zaplet z zbiranjem podpisov, potem ko je DZ od ministrstva za notranje zadeve ob prvem štetju prejel 36 listov manj, kot pa jih je bilo vloženih, sicer preiskujejo tudi kriminalisti.

Policijska preiskava, ki so jo v petek opravili kriminalisti v DZ, naj bi po poročanju časnika Večer pokazala, da je napako pri izgubljenih podpisih storila generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik. Njena napaka naj bi bila, da ni ravnala povsem po veljavnih predpisih.

Po mnenju predsednika DZ Viranta je ključno, da so bili originalni podpisi od prvega dne do danes varni v DZ. Do napake je po njegovih besedah prišlo pri kroženju fotokopij med DZ in notranjim ministrstvom. Virant je zagotovil, da bo naredil vse, da se ugotovi, kje je prišlo do napake.

Kot je pojasnil, je DZ prav zato podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, napovedal pa je tudi predlog, da postopek glede tega začneta tudi upravna inšpekcija in komisija za preprečevanje korupcije. Virant sicer ponavlja, da ne bo lahko odkriti, kje je do napake s podpisi prišlo.

Policisti Policijske uprave Ljubljana pa v DZ preiskujejo tudi istovetnost podpisov pod pobudo za referendum o zakonu o holdingu. Na podlagi kazenske ovadbe fizične osebe vodijo predkazenski postopek, ki se nanaša na ovadbo v zvezi z istovetnostjo enega podpisa v pobudi. Čigav podpis je sporen, ni znano, a bi lahko bil odločilen, saj je za veljavnost pobude potrebnih 30 poslanskih podpisov.

Časnik Večer je poročal, da policija preiskuje istovetnost več podpisov v pobudi za referendum o državnem holdingu, in sicer naj bi grafološko pregledala pet do šest podpisov poslancev Pozitivne Slovenije. Na policiji so medtem za STA pojasnili, da se ovadba nanaša na istovetnost le enega podpisa.

Predstavnik Pozitivne Slovenije Matija Sevšek je sicer za STA zatrdil, da policija pri njih ni preiskovala istovetnosti podpisov.

V PS so sicer zgroženi, kako so se kriminalisti odločili za preiskavo originalnih in lastnoročnih podpisov poslancev pod pobudo za referendum o zakonu o holdingu. Vsi poslanci so se lastnoročno podpisali pod zahtevo, svojo voljo pa tudi v obliki elektronske pošte potrdili predsedniku DZ, so sporočili.

Ob tem v PS očitajo koaliciji, posebej pa strankama SDS in DL, da spodkopavata temelje slovenske demokratične ureditve: najprej z "izginulimi" in "nečitljivimi" podpisi pod referendumsko pobudo za poroštvo za Teš 6, zatem pa še z "izgubljenimi" podpisi pod pobudo za zakon o sanaciji bančnega sistema, "izgubljenimi" podpisi pod pobudo za zakon o ustanovitvi holdinga ter razveljavitvijo skeniranih podpisov.

V SDS pa izjave in obsodbe predstavnikov PS razumejo kot nezaslišano politizacijo. Hkrati tako ravnanje razumejo tudi kot velik pritisk, ki ga v PS po njihovi oceni skušajo izvajati nad organi pregona.

Spomnili so na izjavo poslanke PS Maše Kociper pred nekaj dnevi, ki naj bi v zvezi s spornimi podpisi dejala, da originalnih podpisov v štirih urah niso uspeli dobiti, saj nekaj ljudi iz njihove stranke fizično ni bilo v državi.