Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bomo na volilni dan imeli še referendum o družinskem zakoniku

Deli na:
Bomo na volilni dan imeli še referendum o družinskem zakoniku

Foto: Bobo

Pobudnik zakonodajnega referenduma o družinskem zakoniku in vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je danes na ustavno sodišče vložil odgovor na zahtevo za presojo ustavnosti referenduma. Kot je dejal, so v odgovoru zavrnili vse argumente DZ, hkrati predlagajo, da bi referendum potekal sočasno z volitvami.

"V našem odgovoru smo zavrnili vse argumente državnega zbora, s katerim želi preprečiti družinski referendum," je pred oddajo odgovora pojasnil Primc, ki ocenjuje, da so argumenti DZ proti razpisu referenduma "na trhlih nogah".

Iniciativa ustavnemu sodišču predlaga, naj čim prej odloči o referendumu o družinskemu referendumu, ga dovoli in omogoči njegovo izvedbo hkrati s državnozborskimi volitvami. S tem bi namreč po besedah Primca privarčevali veliko davkoplačevalskega denarja.
 
V primeru, da bo ustavno sodišče pravočasno odločilo, Primc napoveduje, da bodo storili vse, da bi v najkrajšem času zbrali podpise in jih vložili v DZ. "Civilna iniciativa bo naredila vse, da bo referendum mogoče izvesti skupaj z volitvami," obljublja Primc.
 
Pojasnil je, da jih je k odgovoru na pobudo za presojo ustavnosti referenduma pozvalo ustavno sodišče in da so ga oddali teden pred rokom. "Menimo, da bo imelo ustavno sodišče na podlagi naše dokumentacije zelo lahko odločitev, da bo odločilo, da je družinski referendum ne samo dopusten ampak tudi zelo potreben," je še dejal.
 
Glede možnosti, da ne bi dovolilo izvedbe referenduma, Primc pravi, da je ustavno sodišče zadnja pravna stopnja v državi, proti kateri se s pravnimi sredstvi ne da boriti. "Mi to dejstvo poznamo in ga tudi spoštujemo," je dejal.
 
Zahtevo za presojo ustavnosti referenduma o družinskem zakoniku je državni zbor vložil v začetku septembra. Zahtevo je podprla večina poslancev SD, LDS, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev, ki menijo, da je referendum nedopusten in bi z njim lahko nastale neustavne posledice. Če se družinski zakonik ne uveljavi, DZ ne bo izpolnil obveznosti, ki mu jih je naložilo ustavno sodišče, je takrat opozorila poslanka SD Andreja Črnak Meglič.