Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčija bo zaradi zamud pri reformah naslednji obrok posojila dobivala v manjših delih

Deli na:
Grčija bo zaradi zamud pri reformah naslednji obrok posojila dobivala v manjših delih

Foto: Reuters

Finančni ministri držav v območju evra so se na včerajšnjem zasedanju v Bruslju dogovorili, da se Grčiji odobri naslednji obrok posojila v skupni višini do 6,8 milijarde evrov. Ker posojilodajalci ugotavljajo zamude Grčije pri izvajanju reform, pa bo ta obrok izplačan v več manjših delih in le ob predhodnem izpolnjevanju določenih pogojev.

Izplačilo vsakega manjšega dela tokratne tranše posojila bo odvisno od grškega napredka pri uvajanju reform. Grčija naj bi tako ta mesec od evroskupine prejela štiri milijarde evrov, oktobra naj bi nato glede na izpolnjevanje pogojev sledilo izplačilo v višini ene milijarde evrov. Poleg tega naj bi naslednji mesec od Mednarodnega denarnega sklada prejela še izplačilo v višini 1,8 milijarde evrov.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da mora Grčija pospešiti reforme, če želi povrniti zaupanje v vzdržno rast in ustvarjanje delovnih mest.

Strokovnjaki tako imenovane trojke mednarodnih posojilodajalcev - Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada - so že pred zasedanjem evroskupine opozorili na zamude pri uvajanju reform.

"Na številnih področjih moramo videti bolj odločno uvajanje ukrepov, ki so potrebni za povečanje konkurenčnosti in investicij ter za pospešitev okrevanja in ustvarjanja delovnih mest," je po zasedanju dejal Rehn.

Grčija se ukvarja z reformami na področju zdravstva, davkov, bančnega sektorja in prenapihnjenega javnega sektorja.