stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grabar Kitarovićeva prisega kot prva predsednica Hrvaške

Deli na:
Grabar Kitarovićeva prisega kot prva predsednica Hrvaške

Foto: Reuters

Kolinda Grabar Kitarović bo danes opoldne slovesno prisegla kot prva hrvaška predsednica. Kot so napovedali v njenem uradu, se bo slovesnosti udeležilo več deset tujih delegacij, med njimi tudi slovenska s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu.

Slovesna prisega bo potekala na Trgu svetega Marka v starem mestnem jedru hrvaške prestolnice. Grabar Kitarovićeva bo pred predsednico hrvaškega ustavnega sodišča Jasno Omejec obljubila častno, zavestno in odgovorno vodenje države v dobro hrvaškega naroda in vseh hrvaških državljanov.

Na trgu, ki leži med poslopji vlade, parlamenta in ustavnim sodiščem, bo razporejena častna četa hrvaške vojske ter pripadniki različnih zgodovinskih vojaških enot. V kulturno-umetniškem programu bo sodelovalo približno 250 izvajalcev.

Udeležbo je potrdilo 88 tujih delegacij. Poleg slovenskega predsednika Pahorja bodo v Zagrebu tudi njegovi kolegi iz Albanije, BiH, Črne gore, Kosova, Madžarske, Makedonije in Slovaške. Iz Beograda bo prispel srbski premier Aleksandar Vučić. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je prihod zaradi spopadov v domovini odpovedal.

Slovenski predsednik Pahor bo med 22 voditeljev delegacij, ki bodo imeli tudi krajša dvostranska srečanja z Grabar Kitarovićevo. Po svečanem kosilu je predvidena tudi Pahorjeva izjava za slovenske medije.

Grabar Kitarovićeva je v drugem krogu predsedniških volitev 11. januarja tesno premagala dosedanjega predsednika Iva Josipovića, ki mu bo prvi petletni mandat potekel 18. februarja. Od srede bo naslednjih pet let državo vodila prva hrvaška predsednica, kot četrta oseba na tem položaju od osamosvojitve države. Med prvim predsednikom Franjom Tuđmanom in Josipovićem je bil desetletje na čelu države Stipe Mesić.