Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mussomeli: Zgolj višanje davkov ni rešitev, potrebne so tudi reforme in odpuščanja v javnem sektorju

Deli na:
Mussomeli: Zgolj višanje davkov ni rešitev, potrebne so tudi reforme in odpuščanja v javnem sektorju

Foto: Bobo

V Sloveniji nikoli ne bo tako hudo kot v Grčiji, ne bo pa nikoli tako dinamična država, kot bi lahko bila, je v pogovoru za današnje Finance dejal veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph A. Mussomeli. Slovenija ga spominja na žabo, ki bo počasi kuhana, saj se ne bo dramatično odzvala in skočila iz lonca in se lotila resnih reform, ker ni dovolj boleče.

Veleposlanik je izpostavil, da bo treba v Sloveniji očistiti banke, poleg tega pa doseči tudi več odgovornosti za stanje v bankah. "Težava je, ker je veliko vplivnih ljudi krivih za zdajšnji položaj. Rad bi, da jih kaznujejo, ne vem pa, kakšne bi bile posledice za družbo, če bi jih vse kaznovali. Seznam imen utegne biti dolg," je dejal.

Zgolj z višanjem davkov se po njegovem mnenju ne da urediti vsega, treba je reformirati pokojninski in zdravstveni sistem ter urediti javne finance in se znebiti številnih presežnih delavcev v javnem sektorju. Zadnja tri leta političnega kaosa, kot je dejal, niso pomagala pri urejanju razmer.

Mussomeli meni, da bi bilo zelo slabo, če bi vlada prodala le 15 družb, ki jih ima na seznamu podjetij, namenjenih privatizaciji. "Kolikor vem, pripravljajo podobno kot prejšnja vlada širši koncept, kako se znebiti vseh teh podjetij v državni lasti. Če je to res, bo to dovolj spodbudilo gospodarstvo," je poudaril.


Dejal je, da v Sloveniji ni tako velika težava pridobiti dovolj tujih vlagateljev, vendar bi potrebovali dober načrt privatizacije, ki bi pospešil ta proces in ustvaril pozitivno okolje.

Vendar pa imajo ameriški vlagatelji po njegovih besedah veliko slabih izkušenj s Slovenijo, od igralniške družbe Harrah's do Xeroxovega sistema za elektronsko cestninjenje.

"Kot veste, je bil ameriški kupec že tik pred nakupom Fotone. Vse je bilo že dogovorjeno, višina kupnine, obseg prihodnjih naložb v podjetje in trg, kadrovska politika in potem se je, kljub drugačnim zagotovilom iz visokih vladnih krogov, v zadnjem hipu pojavil Borut Jamnik in zahteval za milijon evrov višjo kupnino," je dejal.

Dodal je, da se slovenska vlada in premierka Alenka Bratušek glede na dane razmere in na dano koalicijo zadeve lotila veliko boljše, kot je pričakoval. "Končno so na pravi poti, težava pa je, da se ne premikajo v pravi smeri dovolj hitro. Še vedno, tudi tri leta v pravi krizi, večina Slovencev še ne razume, da se je z resnimi težavami treba ubadati resno," je poudaril.