stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gospodarska napoved Bruslja za območje evra nespremenjena

Deli na:
Gospodarska napoved Bruslja za območje evra nespremenjena

Evropska komisija ima sedež v bruseljski palači Berlaymont. - Foto: Profimedia

Evropska komisija območju evra za letos in prihodnje leto napoveduje 1,2-odstotno rast BDP, kar je toliko kot v novembrski napovedi. Opozarja, da izziv za evropsko gospodarstvo ostajajo geopolitične napetosti, zlasti na področju trgovine. Poziva, naj države trenutne razmere izkoristijo za strukturne reforme, ki bi okrepile produktivnost in rast.

Evropsko gospodarstvo sicer raste osmo leto zapored in bo še naprej raslo tudi prihodnje leto, trg dela ostaja močan in brezposelnost se še naprej zmanjšuje, a zunanje okolje je še vedno manj ugodno, ugotavlja komisija.

"Geopolitično okolje ostaja nestabilno, k čemur pomembno prispevajo negotovosti na področju trgovine. Kljub vsemu bi morale države te relativno ugodne razmere izkoristiti za pospešitev strukturnih reform, ki bi okrepile rast in produktivnost," je dejal podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

ZDA in Kitajska sta sicer sklenili trgovinski dogovor prve faze in vsaj začasno vnesli premirje v trgovinsko vojno, Združeno kraljestvo pa je nadzorovano izstopilo iz EU, pri čemer pa se zdaj odpira fronta pogajanj o prihodnjih odnosih.

Napetosti z Iranom so se za zdaj umirile, so se pa v zadnjih tednih kot nova grožnja evropskemu gospodarstvu pojavili morebitno agresivno širjenje novega koronavirusa in njegovi učinki na svetovno gospodarstvo.

Glede slednjega je evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Paolo Gentiloni danes dejal, da je za presojo posledic še prezgodaj. Je pa tudi on članice EU pozval, naj trenutne razmere izkoristijo za nujne ukrepe.

Kljub negotovostim nespremenjena ostaja tudi napoved za celotno EU. Komisija uniji za letos in prihodnje leto napoveduje 1,4-odstotno rast BDP.

Po posameznih državah območja z evrom so bili jeseni podatki najbolj zaskrbljujoči za Nemčijo in Italijo. V Nemčiji si lahko nekoliko oddahnejo, saj so po najnovejših podatkih komisije lani dosegli 0,6-odstotno rast BDP, kar je 0,2 odstotne točke več kot v jesenski napovedi. Bruselj je nemškemu gospodarstvu izboljšal tudi napovedi za letos in prihodnje leto, ko naj bi bila rast 1,1-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot v jesenski napovedi.

Obeti za Italijo so se medtem še poslabšali. Lani se je italijansko gospodarstvo po najnovejših podatkih komisije sicer okrepilo za 0,2 odstotka oz. za 0,1 odstotne točke več od jesenske napovedi, vendar pa je Bruselj napoved za letos in prihodnje leto znižal za 0,1 odstotne točke na 0,3 oz. 0,6 odstotka.

Gospodarstva vseh članic EU bodo letos in prihodnje leto po napovedih Bruslja še rasla. Letos se najvišja rast obeta Malti (+štiri odstotke), Romuniji (+3,8 odstotka) in Irski (+3,6 odstotka), prihodnje leto pa Malti (+3,7 odstotka), Romuniji (+3,5 odstotka) in Poljski (+3,3 odstotka).

Za Slovenijo je Evropska komisija napoved gospodarske rasti za letos in prihodnje leto ohranila pri 2,7 odstotka. Za lani je oceno rasti BDP v primerjavi z lansko jesensko napovedjo poslabšala za 0,1 odstotne točke na 2,5 odstotka.

Evropska komisija je danes objavila tudi napoved inflacije, ki bo po njenih ocenah v območju evra letos dosegla 1,3 odstotka, prihodnje leto pa 1,4 odstotka. V obeh primerih je to 0,1 odstotne točke več kot v jesenski napovedi.

Napoved inflacije za celotno EU je Bruselj za letos zvišal za 0,1 odstotne točke na 1,5 odstotka, prihodnje leto pa je napoved nespremenjena pri 1,6 odstotka. V Sloveniji bo inflacija po napovedih Bruslja letos 1,9-odstotna, prihodnje leto pa dvoodstotna.