Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Europol opozarja na kriminal med pandemijo koronavirusa

Deli na:
Europol opozarja na kriminal med pandemijo koronavirusa

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

Organizirane kriminalne združbe in kriminalci so med pandemijo novega koronavirusa prilagodili metode in področja delovanja, v danes objavljenem poročilu opozarja Evropski policijski urad Europol. Opozarjajo na porast kibernetskega kriminala, goljufij, tatvin in ponarejenih izdelkov.

Od izbruha pandemije je pomembno narasla prodaja ponarejenih zdravstvenih, sanitarnih ter farmacevtskih izdelkov kot tudi osebne zaščitne opreme, kot so zaščitne maske in razkužila. Ob pomanjkanju določenih izdelkov opozarjajo na možnost porasta tovrstnega kriminala, piše na spletni strani Europola.



Marca so tako v mednarodni operaciji zasegli okoli 34.000 ponarejenih kirurških mask. Med ponarejenimi zdravili gre predvsem za protivirusna zdravila, zdravila proti malariji in vitamine, navaja nemška tiskovna agencija dpa.


Direktorica Europola Catherine De Bolle poudarja, da so tovrstne kriminalne dejavnosti nesprejemljive, saj lahko med krizo javnega zdravstva dejansko ogrozijo človeška življenja.



Europol še posebej opozarja na kibernetski kriminal v času, ko veliko ljudi dela od doma, kjer so lahko njihovi podatki in spletne povezave manj varne in omogočajo povezave s sistemi njihovih organizacij.



Europol opozarja na pomembno število kibernetskih napadov na organizacije in posameznike in da je pričakovati njihov porast. Kriminalci pandemijo izkoriščajo za socialni inženiring in širjenje zlonamerne programske opreme.


Europol pričakuje tudi hiter porast goljufij, saj so goljufi zelo hitro prilagodili svoje metode in izkoriščajo strahove in skrbi žrtev med zdravstveno krizo.



Tako je na primer prišlo do prenosa 6,6 milijona evrov podjetju v Singapurju za nakup alkoholnih gelov in zaščitnih mask, vendar naročenega drugo podjetje ni nikoli prejelo.



Europol opozarja tudi na znane prevare, ko se kriminalci predstavljajo za predstavnike zdravstvenih oblasti. Pričakovati je, da bodo trgovine in zdravstvene ustanove tarče organiziranih vlomov, opozarjajo.



Europol je poročilo pripravil na podlagi informacij držav članic Evropske unije in lastnega strokovnega znanja.