Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gorbačov v Berlinu svari: Svet je na pragu nove hladne vojne

Deli na:
Gorbačov v Berlinu svari: Svet je na pragu nove hladne vojne

Foto: Reuters

Zadnji sovjetski državni in partijski voditelj Mihail Gorbačov, ki velja za enega od očetov združitve Nemčije, 25 let po padcu Berlinskega zidu ne skriva razočaranja nad Zahodom in reševanjem ukrajinske krize. Zahod s svojo politiko glede Ukrajine postavlja na kocko vse, kar je bilo pred leti pridobljeno, je prepričan.

Gorbačov je Zahodu in še zlasti ZDA očital, da po političnih spremembah leta 1989 nista držala obljub. Namesto tega sta se razglasila za zmagovalca hladne vojne in se okoristila na račun šibkosti Rusije, je ob praznovanju 25. obletnice padca Berlinskega zidu v nemški prestolnici včeraj dejal Gorbačov.

Zahod je že v 90. letih prejšnjega stoletja v odnosu do Rusije začel spodkopavati zaupanje, ki je omogočilo mirno revolucijo v Nemčiji in Srednji Evropi, je prepričan oče perestrojke.

V zvezi s konfliktom v Ukrajini je Gorbačov mnenja, da je svet na pragu nove hladne vojne, ki da se je po prepričanju nekaterih že začela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

83-letni Nobelovec za mir je sicer na včerajšnji prireditvi "Cinema For Peace Foundation" znova pozval k razumevanju aktualne politike Moskve glede ukrajinske krize. Najnovejše izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina je treba razumeti kot poskus zmanjšanja napetosti in vzpostavitve nove podlage za partnerstvo. Gorbačov se je ob tem zavzel tudi za obojestransko ukinitev sankcij, še poroča dpa.

V Nemčiji so se v petek začela praznovanja ob 25. obletnici padca Berlinskega zidu, ki bodo vrhunec dosegla danes z velikim spektaklom pred Brandenburškimi vrati. 155 kilometrov dolg in več metrov visok zid, ki je v celoti zaprl tedanji Zahodni Berlin, je po 28 letih padel 9. novembra 1989.