dsoprizidek Svet24.si

Brez tujcev bi oddelke v novomeškem domu ...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putinova "inšpekcija" gradnje mostu med Rusijo in Krimom

Deli na:
Putinova "inšpekcija" gradnje mostu med Rusijo in Krimom

Foto: Getty Images

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj obiskal Krim. Minevata namreč dve leti, odkar si je Rusija priključila ta ukrajinski polotok v Črnem morju, s čimer so se odnosi Rusije z Zahodom dramatično poslabšali. Predsednik se je ustavil na otoku Tuzla in si ogledal, kako napreduje gradnja mostu, ki bo Krim povezal s preostalo Rusijo.

Most velja za ključen projekt, ki naj bi izolirani Krim tesneje navezal na Rusijo. Predstavljal bo prvo neposredno povezavo polotoka s preostankom Rusije in naj bi med drugim dal pomemben zagon opešanemu gospodarstvu na Krimu.

Putin je njegovo gradnjo označil kot "zgodovinsko misijo" in sam most kot "še en simbol naše enotnosti". Gradnja naj bi stala več kot 2,6 milijarde evrov, končali pa naj bi jo do konca leta 2018, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem je ruski predsednik izpostavil postavitev podmorskega električnega kabla, ki naj bi začel v celoti delovati maja in naj bi bistveno zmanjšal odvisnost Krima od elektrike iz Ukrajine. Oskrba z elektriko tamkajšnje prebivalstvo še posebej skrbi, potem ko je večji del polotoka zaradi eksplozij na daljnovodih lani ostal v temi.

Putin je sicer v nagovoru, ki ga je v živo prenašala televizija, čestital Rusom ob drugi obletnici priključitve, ki je sicer mednarodna skupnost ne priznava. Zatrdil je, da "se bomo zanesljivo skupaj premikali naprej in samo naprej".

Obenem so na polotoku pripravili vrsto s strani države plačanih koncertov in drugih slovesnosti, še piše AFP. Množica je obletnico proslavila tudi na moskovskem Rdečem trgu, kjer je nastopilo več prokremeljskih pop zvezdnikov.

Februarja objavljena anketa je pokazala, da priključitev Krima podpira 83 odstotkov Rusov. Že lani se je podpora Putinu na račun priključitve okrepila.

Human Rights Watch je medtem ruske oblasti včeraj znova obtožil, da "ustvarjajo vzdušje strahu in represije". Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je ob obletnici sporočila, da je "nezakonita aneksija" Krima vodila v zaskrbljujoče poslabšanje na področju človekovih pravic, med drugim z vidika svobode mišljenja, zbiranja in religije.