kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Iran se noče odreči sloganu Smrt Ameriki

Deli na:
Iran se noče odreči sloganu Smrt Ameriki

Foto: Reuters

Jasna večina iranskih poslancev se je danes izrekla za to, da se islamska republika kljub julijskemu jedrskemu sporazumu z Zahodom ne odreče zloglasnemu sloganu Smrt Ameriki.

"V mučeništvu zrasla iranska nacija se z izgovarjanjem na jedrski sporazum nikakor ni pripravljena odpovedati sloganu Smrt Ameriki," je v izjavi zapisalo 192 poslancev 290-članskega madžlisa, danes poroča iranska tiskovna agencija Irna.

Kot so zapisali, je slogan, ki se ga redno prepeva ob petkovih molitvah v mošejah in na protestih, postal simbol islamske republike in vseh narodov, ki se borijo za obstanek, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Izjavo so poslanci sprejeli dva dni pred komemoracijami obletnice zasedbe ameriškega veleposlaništva v Teheranu, v katerega so ga 4. novembra 1979 vdrli skrajni islamski študentje, sledilo pa mu je 444 dni krize s talci in zlom diplomatskih odnosov med ZDA in Iranom.

Poslanci so še zapisali, da bi morala vlada in madžlis tudi po julija sklenjenem jedrskem sporazumu delovati previdno in v skladu z modrimi napotki častitljivega vodje, to je iranskega vrhovnega verskega voditelja, ajatole Alija Hameneja.

Slednji je podprl sporazum, ki v zameno za omejitev jedrskih aktivnosti Iranu prinaša odpravo sankcij, je pa hkrati večkrat posvaril pred ameriško infiltracijo v vrednote iranske družbe. "Amerika je glavni del problema v regiji, ne del rešitve," je na primer dejal v nedeljo, pri čemer je izpostavil ameriško podporo sionističnemu režimu v Izraelu.

Iranski zmerni predsednik Hasan Rohani je na drugi strani skušal v septembrskem pogovoru za ameriško televizijo pomiriti ameriško javnost, saj je dejal, da množice, ki v Teheranu vzklikajo Smrt Ameriki, tega ne mislijo osebno. "Slogan, ki ga vzklikajo, ni slogan proti ameriškemu ljudstvu. Naši ljudje spoštujejo ameriške ljudi," je vztrajal.

Je pa hkrati dodal, da so bile politike ZDA uperjene proti nacionalnemu interesu iranskega ljudstva, tako da je razumljivo, da bodo ljudje izkazovali občutljivost od tega vprašanja.