muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

Anamaria Goltes, Luka Dončić Njena.si

Anamaria je bila ob zaroki noseča že slabe 4 ...

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Golob kritizira Izrael: Ostro obsojam napade na osrednjo bolnišnico v Gazi Al Šifa

Deli na:
Golob kritizira Izrael: Ostro obsojam napade na osrednjo bolnišnico v Gazi Al Šifa

Robert Golob se zaveda, da večja volilna udeležba praviloma pomeni boljše rezultate za leve stranke. - Foto: gov.si/ Žan Kolman

Predsednik vlade Robert Golob je danes obsodil napade na bolnišnico Al Šifa v Gazi. Kot je sporočil prek omrežja X, tam "pravica do samoobrambe postaja izgovor za povračilne ukrepe, katerih glavna žrtev je civilno prebivalstvo". Osrednja bolnišnica v oblegani palestinski enklavi zaradi izraelske blokade od ponedeljka ne deluje več.

"Ostro obsojam napade na osrednjo bolnišnico v Gazi Al Šifa. Prizori umiranja novorojenčkov so pretresljivi in zbujajo sočutje prav pri vsakem človeku. Prav tako ostro obsojam nesorazmerno uporabo sile," je Goloba navajal vladni profil.

Premier je prepričan, da "v primeru Al Šife pravica do samoobrambe postaja izgovor za povračilne ukrepe, katerih glavna žrtev je civilno prebivalstvo". Še enkrat je poudaril, da je nujna takojšnja ustavitev spopadov.

Golob je izjavo podal dan po vdoru izraelskih sil v bolnišnico na severu Gaze, glede katerega so globoko zaskrbljenost med drugimi izrazile agencije Združenih narodov in Mednarodni odbor Rdečega križa.


Izrael trdi, da je med operacijo v bolnišnici zasegel več kosov vojaške opreme in orožja, palestinske oblasti pa te trditve zanikajo. Zaradi pomanjkanje vode, kisika in goriva je po navedbah enega od zdravnikov v Al Šifi v zadnjih dneh je umrlo šest nedonošenčkov, v kratkem pa bi bilo lahko žrtev še več.

Golob je sporočil še, da je glede na "vedno večjo humanitarno katastrofo in vedno hujše napade na bolnišnice", predlagal, da bo Slovenija sodelovala v italijanskem projektu vojaške bolniške ladje, ki bo pomagala pri zdravljenju žrtev spopadov v Gazi.

Ladja italijanske mornarice Vulcano, namenjena zdravljenju ranjencev iz Gaze, je minuli teden s 30 člani medicinskega osebja izplula iz pristanišča Civitavecchia.

V ofenzivi na Gazo, ki so jo izraelske sile sprožile 7. oktobra v odgovor na smrtonosne napade palestinskega gibanja Hamas na ozemlju Izraela, je bilo doslej ubitih 11.470 ljudi, več kot 29.000 je ranjenih.