DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

benjamin verbic Ekipa24.si

Benjamin Verbič odprl dušo in spregovoril tudi o...

Luka Basi, Nastja Gabor Njena.si

Luka Basi potrdil, kdaj se bo poročil

oblak danilovic 23 Ekipa24.si

Oblak s svojo Olgo že v Sloveniji, glejte, kam se...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša na skrivaj preklical sklenjeni orožarski posel in dal milijonsko darilo Ukrajini

Deli na:
Janša na skrivaj preklical sklenjeni orožarski posel in dal milijonsko darilo Ukrajini

Janez Janša v Kijevu - Foto: Reuters

Po poročanju Dnevnika je slovenska vlada s tajnim sklepom razveljavila sklenjen posel odprodaje pehotnih bojnih vozil BVP M-80A. Vozila naj bi sedaj podarili Ukrajini. Z zadevo se že ukvarjata vrhovno državno tožilstvo in računsko sodišče.

Slovenija ta vozila jugoslovanske izdelave aktivno prodaja že od leta 2015 dalje, ko je državni zbor potrdil odlok o načrtu prodaje stvarnega premoženja države, med drugim tudi omenjenih pehotnih bojnih vozil M-80A.

Kot še navaja Dnevnik, je nekaj mesecev kasneje vlada sprejela še srednjeročni obrambni program, ki predvideva prodajo bojnih vozil M-80A.

Nekdanja ministrica za obrambo Andreja Katič je julija 2016 podpisala sklep, da se odproda 39 bojnih vozil M-80A. Kot še piše Dnevnik, vsi ti odloki in sklepi niso bili nikoli preklicani in so torej še danes zavezujoči in veljavni.

Za prodajo je Slovenija zadolžila podjetje S Lux, ki je januarja letos za njih našlo kupca. Oklepnike naj bi tako prek češkega posredniškega podjetja Pamco INT kupilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.


Po navedbah Dnevnika je bila kupoprodajna pogodba podpisana 11. aprila, kupec pa naj bi že nakazal kupnino, ki je po neuradnih podatkih znašala med 3,5 in 4 milijoni evrov.

Direktorat za logistiko na obrambnem ministrstvu je nato osem dni pozneje podjetje S Lux obvestil, da ministrstvo odstopa od posla.

Neuradno naj bi se sam predsednik vlade Janez Janša dogovoril, da bo oklepnike Ukrajini podaril, piše Dnevnik.

Podjetje S Lux je na upravno sodišče vložilo tožbo s predlogom za začasno odredbo zaradi ugotovitve nezakonitosti in odprave upravnega akta, torej tajnega sklepa vlade.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je za Dnevnik potrdil, da bodo v skladu z uradnimi postopki poskušali pridobiti uradno dokumentacijo.