mobilni telefon, najstnik Svet24.si

Kolikšno je sevanje mobilnega telefona pri ...

medved nanos Svet24.si

Na Nanosu evtanazirali medveda Mitka, ministrstvo ...

897392_066-univerza1 Necenzurirano

Kaj je čudno v poslu univerze s podjetjem brez ...

ana zagozen-facebook Reporter.si

Janševa instagram princeska obsoja EU zaradi ...

ceferin Ekipa

Čeferin razkril, kako je zadovoljen z novo LP, ...

Andrej Hofer Revija Stop

Andrej Hofer: »Objem. Stisk roke. Pogled v oči. ...

carapaz pogacar pm Ekipa

Odpadel eden od največjih konkurentov Pogačarja ...

Svet

Robert Golob: Človek se včasih res počuti kot Don Kihot

Deli na:
Robert Golob: Človek se včasih res počuti kot Don Kihot

Predsednik vlade Robert Golob se je srečal z Generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom. - Foto: STA

Premier Robert Golob je pred začetkom splošne razprave svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja 79. Generalne skupščine ZN poudaril, da je najpomembnejša naloga ZN in Varnostnega sveta prekinitev vseh spopadov in nemoten priliv humanitarne pomoči v Ukrajino, Gazo in Sudan. Po njegovih besedah se človek včasih počuti kot Don Kihot.

"V primeru, da bi zmogli politično voljo, bi to dalo rezultate, takoj prekinilo trpljenje in dalo upanje," je dejal premier in glede podnebne krize poudaril, da jo mora reševati ves svet.

"Narediti moramo korak proti zaupanju, ker zaupanje v mednarodni skupnosti je zaradi konfliktov, ki smo jih prej omenili, popolnoma porušeno in je praktično skoraj nemogoče graditi na skupnem delovanju. Seveda to ne pomeni, da lahko posamezniki in države kot je Slovenija čakamo z ukrepi. Delati moramo naprej," je dejal.

"Moj poziv na nedeljskem vrhu za prihodnost je šel v to smer. Razvijamo digitalni ekosistem za boljše upravljanje z vodami in vemo, da bodo najboljši rezultati takrat, ko bomo uspeli ustvariti globalna partnerstva s katerimi bi pokrili ves svet in na ta način rešili tudi problem vode po celem svetu," je dejal premier, ki je na vrhu ZN za prihodnost poudaril prav vprašanje upravljanja z vodami.

Slovenija v času splošne razprave septembra predseduje najpomembnejšemu organu ZN Varnostnemu svetu brez katerega svetovna organizacija ne more sprejeti najpomembnejših globalnih odločitev. Na vprašanje ali je Slovenija za posebno zasedanje Varnostnega sveta ZN izbrala pravo temo, Voditeljstvo za mir, je premier odgovoril pritrdilno.

"Mislim, da smo izbrali odlično temo, ker je zelo aktualna, po drugi strani pa ima tudi pogled naprej. Žal Varnostni svet danes ne more opravljati osnovnega poslanstva pri nobenem od velikih konfliktov. Zato smo dali vse tri velike konflikte pod enako lupo na mizo. Tako Ukrajino, Gazo in Sudan. Hkrati želimo sprožiti razpravo, kako spremeniti delovanje Varnostnega sveta za naprej, da bi v bodoče konflikte preprečili," je dejal premier.

"Gre za super temo, ki bo, verjamem, dala marsikatero dobro izhodišče. Je pa res, da se človek včasih počuti kot Don Kihot, ki se bori z mlini na veter. Ampak to ni razlog, da bi obupali. Moramo vztrajati, saj nas nenazadnje k temu sili prihodnost človeštva," je dejal Golob, ki bo v sredo predsedoval posebnemu zasedanju.

Varnostni svet potrebuje reformo, saj je njegova struktura - kjer peterica stalnih članic ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija s pravico do veta kroji usodo sveta - enaka že vse od ustanovitve ZN, se je strinjal Golob in dejal, da zagovarja dve veliki spremembi.


"Na eni strani zastopanost, ki bo bolj ustrezala dejanskim razmeram v svetu. Drugo pa je to, da je treba na nek način zmanjšati vlogo veta. Danes imajo stalne članice pravico kadarkoli zablokirati katerikoli sklep in mislim, da bi bilo treba to vsaj v primeru nekaterih najhujših kršitev odpraviti," je dejal premier. Po njegovem mnenju bi se morali počasi premikati h kvalificirani večini torej, da ne more ena sama država blokirati sklepa.

Golob se prvič udeležuje zasedanja Generalne skupščine ZN, ki v New York privabi voditelje 193 članic svetovne organizacije. Uvodni vtisi so pozitivni. "Moram povedati, da cel svet pozna Slovenijo. Ne le kot državo, ki trenutno predseduje Varnostnemu svetu, ampak kot tisto državo, ki striktno zagovarja prava načela ZN in Ustanovno listino."

"Kamorkoli pridem, slišim Slovenija, hvala vam za Palestino, hvala da imate enotne standarde, hvala ker ščitite ugled cele Evrope. To se ponavlja ob vsaki priložnosti in smo lahko ponosni na Slovenijo," je dejal premier.

Na vprašanje o tem, ali zaupa diplomatski ekipi v New Yorku oziroma kako ocenjuje njeno delo, je odgovoril, da opravlja fenomenalno delo. "To je pa druga stvar, ki jo slišim. Slišim pohvale na račun Slovenije in naše misije. Vem, da so vsi povezani v ekipi in tudi zaradi tega so rezultati tako dobri," je dejal.

Golob je imel doslej med drugim govor na vrhu za prihodnost in na stranskem dogodku o financiranju jedrske energije, pri čemer je poskrbel za nekaj dodatnega dela vseh, ki so ga spremljali.

Na vprašanje, ali namerava do konca tedna govoriti iz glave ali bo imel kdaj kaj napisanega, je med smehom dejal, da se seveda pripravi.

"Takrat, ko govoriš - kot vi pravite iz glave - lahko v govor vključiš tudi čustva in s tem pritegneš pozornost publike. Govor lahko prilagodiš govorcem pred teboj in jih vključiš, ker ima marsikdo pametne predloge. Ko ne bereš, lahko opazuješ publiko, ki te potem posluša," je dejal.

Premier ostaja v New Yorku do petka, ko bo imel v Generalni skupščini govor, vmes pa bo med drugim v torek še vodil sejo Varnostnega sveta o Ukrajini.