Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Borut Pahor z govorom na zasedanju Generalne skupščine ZN

Deli na:
Borut Pahor z govorom na zasedanju Generalne skupščine ZN

Borut Pahor - Foto: Primož Lavre

Splošne razprave svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja 73. Generalne skupščine ZN in drugih dogodkov se bo prihodnji teden udeležil predsednik Borut Pahor, ki bo imel govor že v torek, prvi dan splošne razprave. Predsednika spremlja zunanji minister Miro Cerar, v New Yorku bo tudi zdravstveni minister Samo Fakin.

Splošna razprava bo potekala od 25. septembra do prvega oktobra pod naslovom: "Pomen ZN za vse ljudi: globalno vodstvo in deljene odgovornosti za mirne, pravične in trajnostne družbe", šele četrtič v zgodovini ZN pa Generalni skupščini predseduje ženska - zunanja ministrica Ekvadorja Maria Fernanda Espinosa Garces.

Osrednje teme, ki jih Slovenija vedno poudarja v mednarodnih forumih so med drugim spoštovanje človekovih pravic, kar je zaradi predsedovanja Svetu za človekove pravice še posebej aktualno in spoštovanje ter krepitev mednarodnega prava. Slovenija podpira procese reform ZN, poudarja pomen preventivne diplomacije, dobro ji gre pri doseganju razvojnih ciljev agende 2030, med prioritetami pa je tudi človekova varnost.

Pahor in Cerar bosta v New Yorku ostala do četrtka, ko potujeta v Washington, kjer bo predsednik republike v petek nastopil v Nacionalnem novinarskem klubu, kasneje pa se bosta udeležila slovesnosti ob 20. obletnici ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti v Centru za javno diplomacijo, na programu pa je tudi obisk Muzeja holokavsta.

V ponedeljek bo na ZN potekal Mirovni vrh ob 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele, kjer bo med več kot 140 govorniki tudi Pahor.

Zvečer se bo predsednik udeležil tradicionalnega sprejema, ki ga za vodje delegacij prireja predsednik ZDA Donald Trump skupaj s prvo damo Melanio. Pred tem je predvideno bilateralno srečanje s kolegom iz Gane Nanom Akufo Addom.

Pred torkovim govorom je predvidena udeležba na kosilu za vodje delegacij v organizaciji generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, s katerim se bo Pahor sestal predvidoma v sredo. V torek pa naj bi se med drugim srečal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Pred Pahorjem bo imela v ZN govor hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarovič.


V sredo Pahorja med drugim čakata bilateralni srečanji s predsednikoma Švice Alainom Bersetom ter Kosova Hashimom Thacijem, možna pa je tudi udeležba na Globalnem poslovnem forumu Michaela Bloomberga, ki je neke vrste naslednik ukinjenega Globalnega foruma Billa Clintona.

Pred odhodom v Washington se bo Pahor predvidoma sestal še s kolegom iz Islandije Gudnijem Thorlaciusom Johannessonom.

Cerar bo Pahorja spremljal na vrhu Mandele in med govorom na splošni razpravi. Imel bo svoja bilateralna srečanja, udeležil pa se bo še srečanja ministrov za zunanje zadeve EU ter transatlantskega srečanja ministrov za zunanje zadeve, ki ga bo gostil državni sekretar ZDA Mike Pompeo.

Čakajo ga tudi srečanje ministrov Srednjeevropske pobude, neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče (ICC), srečanje na visoki ravni o Siriji, zasedanje na visoki ravni Skupine prijateljev mediacije in drugi dogodki.

V torek prihaja v New York minister za zdravstvo Samo Fakin predvsem zaradi dveh stranskih dogodkov na visoki ravni o boju proti tuberkulozi in o boju proti nenalezljivim boleznim.

Slovenija bo v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) ter nekaterimi drugimi državami v petek gostila stranski dogodek na temo Alkohol, nenalezljive kronične bolezni in trajnostni razvoj - kje smo in kam gremo?

Slovenija je prav tako soorganizatorka torkovega dogodka na temo preganjanja spolnih zločinov v Mednarodnem kazenskem sodišču ob 20. obletnici ICC ter isti dan tudi dogodka o inovacijah za doseganje ciljev trajnostnega razvoja.

Na srečanjih Madridskega kluba nekdanjih predsednikov držav in kot predsednik Globalnega panela o vodi pa bo prihodnji teden v New Yorku tudi bivši predsednik Danilo Türk.