Revija Reporter
Slovenija

Šarec po govoru v ZN: Nihče nikogar ne spoštuje, vsak vidi samo svoj vidik problematike

STA

28. sep. 2019 6:00

Deli na:

Premier Marjan Šarec med govorom v ZN.

Twitter/Vlada RS

Premier Marjan Šarec se je po govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku zavzel za medsebojno spoštovanje v mednarodnih odnosih, kjer ostaja realist. Želel bi si tudi enotnejšega ukrepanja v boju proti podnebnim spremembam, izpostavil je tudi pomen umetne inteligence za prihodnost.

"Tukaj v mednarodnih ustanovah je pomembno, da si realist ker če si preveč navdušen nad kakšno zadevo, si potem tudi hitro razočaran," je na sedežu ZN povedal slovenskim dopisnikom ob koncu koncu svojega prvega uradnega obiska sedeža ZN.

Realizem je potreben v sedanjih časih, ko rastejo težnje zapiranja držav za lastne meje na čelu z ZDA pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa, ki je v svojem govoru povedal, da prihodnost pripada domoljubom in ne globalistom, s čimer je mislil na podpornike multilateralizma.

"Podpiramo multilateralizem, podpiramo skupno reševanje problemov, podpiramo enakopravnost, upoštevanje tistih, ki so mogoče šibkejši na tem svetu in si prizadevamo, da bi svet spoznal, da lahko le s skupno močjo kaj naredimo," je povedal Šarec in večina udeležencev splošne razprave se s tem glede na govore strinja.

Pred splošno razpravo je potekal podnebni vrh ZN za pospešitev ukrepov proti škodljivim posledicam tega kar se dogaja in kar potrjujejo znanost in dejstva.

"Lahko se strinjamo ali ne strinjamo, ampak dejstva kažejo, da se podnebje spreminja in tukaj bo potrebna enotna akcija. Nič ne bo pomagalo, če bodo samo manjše države - tudi Slovenija - odpravile vso plastiko, zmanjšale ogljični odtis in vse drugo, ampak bo treba sprejeti skupno agendo," je dejal premier.

Pri reševanju svetovnih konfliktov se je zavzel za skupne akcije, predvsem pa za medsebojno spoštovanje. "Za moje pojme v tem svetu najbolj primanjkuje spoštovanja. Nihče nikogar ne spoštuje, vsak vidi samo svoj vidik problematike in potem prihaja do težav."

Z Slovenijo je dobro, da je članica EU, kjer se določene odločitve sprejemajo soglasno. "Tam lahko majhne države vplivajo, ker naš glas šteje kot glas drugih. Tudi na ZN je na načelni ravni vsak glas enako vreden. Največ kar lahko naredimo je, da opozarjamo, da tudi sami damo kakšno pobudo," je dejal premier.

Letos je bilo na splošni razpravi in ob robu pogosto slišati omembo umetne inteligence in Slovenija na to temo v okviru Mednarodnih pravnih dnevov v New Yorku konec oktobra pripravlja dogodek v povezavi s človekovimi pravicami. Pod okriljem Unesca pa se v Ljubljani vzpostavlja prvi evropski mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco.

"Umetna inteligenca je prihodnost in vsi vemo, da se to že dogaja v polni meri zlasti v razvitem svetu" je poudaril Šarec. Dodal je, da umetna inteligenca tako kot vse nove tehnologije prinaša neslutene priložnosti, je pa tudi nevarna, če ne bo pravilno vzpostavljena oziroma, če se ne bomo držali nekih zakonitosti, kot recimo na družbenih omrežjih.

Povedal je še, da Slovenija s svojim potencialom, ki ga ima na področju raziskav, razvoja in znanja, doslej tega ni optimalno izkoristila. Je pa cilj, da se te zadeve v bodoče spremenijo. "Imamo nekaj ustanov, ki so sposobne razviti nove tehnologije na tem področju," je dejal premier.

Poudaril je tudi, da je treba čim bolje predvideti, kakšne bodo nove tehnologije, kot na primer pri poklicih. "Če razmišljaš z današnjega vidika, boš capljal za drugimi. Če razmišljaš za prihodnost, si lahko v koraku s časom in Slovenija lahko na tehnološkem področju zagotovo konkurira svetu," je menil Šarec, ki je končal obisk v New Yorku in se vrača v Slovenijo.