901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Glasovanja o Berlusconijevi izključitvi iz senata ne bo pred novembrom

Deli na:
Glasovanja o Berlusconijevi izključitvi iz senata ne bo pred novembrom

Foto: Reuters

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi se bo lahko svojega stolčka v senatu oklepal še vsaj nekaj tednov, saj se je postopek za njegovo izključitev iz senata zaradi pravnomočne obsodbe zaradi utaje davkov danes podaljšal in do glasovanja v senatu ne bo prišlo pred novembrom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Komisija italijanskega senata se namreč ni uspela dogovoriti, ali naj glasovanje o izključitvi v senatu poteka tajno ali ne.

Naslednje zasedanje komisije bo 29. oktobra, kar pomeni, da glasovanja pred tem datumom zagotovo ne bo. Tovrstna glasovanja običajno potekajo tajno, a predvsem poslanci opozicijskega gibanja Pet zvezd zahtevajo javno glasovanje.

Medtem pa Berlusconija že v soboto čaka nova preizkušnja, saj bo milansko prizivno sodišče odločalo o petletni prepovedi opravljanja javne funkcije, ki mu je bila izrečena v obsodbi zaradi davčne utaje v primeru Mediaset.

Kasacijsko sodišče je Berlusconija avgusta pravnomočno obsodilo na štiriletno zaporno kazen, ki mu je bila na podlagi določil o delni amnestiji za takšne primere in zaradi njegove starosti avtomatično skrajšana na 12 mesecev.

Drugostopenjsko prepoved opravljanja javne funkcije pa so kasacijski sodniki v ponovno obravnavo vrnili milanskemu sodišču. Sodna obravnava v Milanu bi lahko trajala samo en dan, je po poročanju APA mogoče slišati iz pravosodnih krogov.

Prepoved opravljanja javne funkcije naj bi zaradi postopkovne napake skrajšali s petih na tri leta, kar so poleg kasacijskih sodnikov trdili tudi tožilci pred kasacijskim sodiščem.

Kar se tiče zaporne kazni, pa je Berlusconi zaradi svoje starosti ne bo prestal v zaporu. Pred dnevi je nekdanji premier vložil prošnjo, da bi kazen odslužil z opravljanjem družbeno koristnega dela. Alternativa bi bila hišni pripor. Služenje zaporne kazni z družbeno koristnim delom pa ima za Berlusconija dve prednosti: pravila glede omejitve gibanja so manj stroga kot pri hišnem priporu, krog ljudi, s katerimi se lahko obsojeni druži in pogovarja, pa širši. Poleg tega se zaporna kazen, če se odsluži z družbeno koristnim delom, lahko skrajša za dva meseca.