1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

O Janševi ustavni pritožbi bodo odločali Klampferjeva, Mozetič in Pogačarjeva

Deli na:
O Janševi ustavni pritožbi bodo odločali Klampferjeva, Mozetič in Pogačarjeva

Foto: Primož Lavre

Tričlanski senat Ustavnega sodišča, ki bo odločal o Janševi ustavni pritožbi zaradi prenehanja poslanskega mandata, bodo sestavljali Marta Klampfer kot predsednica ter člana Miroslav Mozetič in Jasna Pogačar, poročajo Slovenske novice.

Klampferjeva, Mozetič in Pogačarjeva so pred časom glasovali za to, da se Janševa pritožba v zadevi Patria zavrže - ločena mnenja so takrat napisali ustavni sodniki Ernest Petrič, Jan Zobec in Mitja Deisinger.

Že pred časom je Marta Klampfer v zadevi Hit prekršila načelo, da sodnik ne sme odločati o isti zadevi na dveh stopnjah: v istem primeru je namreč naprej sodila kot sodnica na višjem delovnem in socialnem sodišču, potem pa še leta kasneje na ustavnem sodišču, je letos poročal Požareport. Da Klampferjeva ne more na višji instanci odločati o pritožbi na njeno lastno odločitev, je moralo Slovenijo nazadnje podučiti Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Mozetič, sprva politik in celo nekdanji podpredsednik SKD, se je letos proslavil z izjavo, da "ustavno sodišče ni psihiatrična klinika, da bi zdravilo vse politične norosti". Tako se je odzval na zahtevo Solidarnosti za presojo ustavnosti parlamentarnih volitev letos poleti.

Janšev odvetnik Franci Matoz meni, bi lahko glede na očitnost kršitve odvzema mandata, pa tudi dosedanjo prakso ustavnega in Evropskega sodišča za človekove pravice, senat ustavnih sodnikov odločitev sprejel že v mesecu dni. Zadeve so dokaj jasne, pravi Matoz.