Revija Reporter
Svet

Zdaj, ko je na oblasti, Gibanje pet zvezd ni več za izstop Italije iz evrskega območja

STA

10. nov. 2018 6:00

Deli na:

Luigi Di Maio

Reuters

Vodja populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je včeraj dejal, da si njegova stranka ne želi več izstopa Italije iz območja evra. Zdaj, ko je stranka v vladi, lahko namreč na odločitve vpliva znotraj tega območja, je pojasnil.

Gibanje Pet zvezd si je pred nastopom v italijansko vlado v koaliciji s skrajno desno Ligo prizadevalo za referendum o izstopu Italije iz evrskega območja.

Vendar zdaj "lahko Italija igra veliko pomembnejšo vlogo tako v evrskem območju kot tudi v Evropski uniji in zato (...) ne bi smeli več zapustiti tega območja", je na Združenju tujih novinarjev v Rimu dejal Di Maio. "To zagotavljam ne le kot vodja stranke, temveč kot namestnik premierja," njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Di Maio se je na novinarski konferenci dotaknil tudi zaostrenih odnosov z EU glede osnutka italijanskega proračuna za prihodnje leto. Povedal je, da Italija ne bo upoštevala zahtev Evropske komisije za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. Ob tem je še dodal, da se ne boji morebitnih sankcij, in menil, da do zaostrovanja tega spora ne bo prišlo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanski minister za gospodarstvo Giovanni Tria bo o tej temi po pričakovanjih včeraj zvečer spregovoril na srečanju s šefom evroskupine Mariem Centenom.

Evropska komisija je 23. oktobra zavrnila italijanski osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto zaradi resne neskladnosti z evropskimi fiskalnimi priporočili. Rim mora ustrezno spremenjen proračunski načrt Bruslju posredovati do torka. V nasprotnem primeru ji grozijo pravni postopki, ki bi lahko vodili v denarne kazni.