nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Skupina Gadi Njena.si

Slovenska glasbenika osvojila Triglav

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gariju Kasparovu grozi pet let zapora zaradi podpore Pussy Riot

Deli na:
Gariju Kasparovu grozi pet let zapora zaradi podpore Pussy Riot

Foto: Reuters

Med številnimi protestniki proti zaporni kazni, ki jo je rusko sodišče v petek izreklo članicam ruske punk zasedbe Pussy Riot, je ruska policija v petek aretirala tudi enega vodilnih opozicijskih voditeljev v Rusiji Garija Kasparova. Obtožujejo ga napada na policista, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do petih let.

Kasparov je vse obtožbe danes zanikal. Po navedbah obtožnice naj bi nekdanji zvezdnik svetovnega šaha med petkovim zborovanjem podpornikov Pussy Riot policista ugriznil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska policija, ki je med izrekom sodbe za Pussy Riot varovala zgradbo sodišča pred pritiskom podpornikov uporniškega tria punkeric, ogorčenih nad odločitvijo sodišča, naj bi ga zato aretirala, tako kot še okoli sto drugih podpornikov Pussy Riot.

Članice Pussy Riot, 24-letna Marija Aljohina, 23-letna Nadežda Tolokonikova in 29-letna Jekaterina Samučevič, je moskovsko sodišče sicer v petek obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču zaradi protesta v moskovski cerkvi proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in Ruski pravoslavni cerkvi.

Krive so huliganstva, ki ga je vodilo versko sovraštvo in razžalitev vernikov, je dejala sodnica Marina Sirova. Odločitev sodišča je tako v Rusiji kot drugod po svetu naletela na močno neodobravanje javnosti.