stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francozi vztrajajo na ulicah, vlada ponuja umik zvišanja starosti za upokojitev

Deli na:
Francozi vztrajajo na ulicah, vlada ponuja umik zvišanja starosti za upokojitev

Protestniki na ulicah Pariza. - Foto: Reuters

Francoski premier Edouard Philippe je včeraj v pismu vodjem sindikatov, ki že 38 dni stavkajo proti reformi pokojninskega sistema, ponudil umik najbolj spornega predloga o zvišanju starosti za polno upokojitev z 62 na 64 let. Zmerna sindikata CFDT in UNSA sta ponudbo pozdravila.

Ostrejša nasprotnika reforme, sindikata CGT in FO, od katerih je odvisna ustavitev stavke v javnem prevozu, pa se še nista odzvala. Sindikata sta doslej vztrajala pri umiku celotne reforme.

Premier je ponudbo objavil potem, ko je v Parizu včeraj znova prišlo do spopadov med protestniki in policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Philippe je v pismu zapisal, da želi s ponudbo izkazati zaupanje socialnim partnerjem in da je pripravljen "umakniti iz reforme kratkoročni ukrep" o zvišanju starosti za polno pokojnino na 64 let z letom 2027. Predlog je predstavil po petkovih pogovorih s predstavniki sindikata, na katerih želi vlada končati stavke, ki že tedne hromijo Pariz, pa tudi druge dele države.


Premier je še napovedal, da bodo, tako kot zahtevajo sindikati, pripravili konferenco, na kateri bodo preučili načine financiranje pokojninskega sistema. Rešitve morajo najti do konca aprila.

Če bodo pri tem uspešni, bi predloge poslanci lahko vključili v reformo, ki jo vlada želi v parlament vložiti do 17. februarja. Če ne, bo vlada sprejela potrebne ukrepa za dosego "ravnovesja" v pokojninskem sistemu do leta 2027, je dodal.

Nekateri protestniki v Parizu, ki so bili zakriti z maskami in kapucami, so med včerajšnjimi protesti razbijali izložbe, povzročali požare in metali predmete na policijo, ki je odgovorila s solzivcem. Nekaj trgovin je bilo razdejanih. Pozivali so k odstopu predsednika Emmanuela Macrona. Protesti so potekli tudi v mestih Marseille, Toulouse, Lyon in Nantes.

Predsednik Macron želi z reformo odpraviti sedaj veljavnih 42 ločenih pokojninskih shem, po katerih imajo večinoma zaposleni v javnem sektorju pravico do zgodnje upokojitve in druge bonitete. Želi jih zamenjati z univerzalnim pokojninskim sistemom, ki bi odpravil te bonitete.