Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francosko tožilstvo preiskuje ameriški program vohunjenja

Deli na:
Francosko tožilstvo preiskuje ameriški program vohunjenja

Foto: Reuters

Francosko tožilstvo preiskuje domnevno vohunjenje ZDA v okviru programa Prizma za nadzor nad spletnimi in telekomunikacijami. Preiskavo je sprožilo sredi julija, potem ko sta dve organizaciji za človekove pravice vložili tožbo, je včeraj razkril vir blizu primera, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je sprožilo predhodno preiskavo zaradi nedovoljenega dostopa do osebnih podatkov in korespondenc, potem ko sta tožbo glede tega vložili organizaciji Mednarodna federacija za človekove pravice in Liga za človekove pravice.

Tarča preiskave domnevnega vohunjenja so tudi spletna podjetja Microsoft, Yahoo, Google, Paltak, Facebook, YouTube, Skype, AOL in Apple in vloga, ki so jo pri tem odigrala. Program Prizma naj bi namreč ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA) in ameriškemu Zveznemu preiskovalnemu uradu (FBI) omogočala dostop do sistemov teh devetih spletnih podjetij.

Odvetnik obeh organizacij za človekove pravice Emmanuel Daoud je pojasnil, da želijo ugotoviti, če so podjetja sodelovala z ameriškimi obveščevalnimi službami in svoje strežnike dale na razpolago NSA in FBI. Če je bilo temu tako, bi jim v Franciji grozil kazenski pregon zaradi kršenja zaščite podatkov in pravil zasebnosti, je dejal.

Domnevne zlorabe zasebnosti s strani ZDA so v Evropi sprožile veliko zaskrbljenost. Podrobnosti spornega programa so razkrili dokumenti, ki jih je objavil nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden.