Revija Reporter
Svet

Francoski Republikanci očitno obsojeni, da gredo na volitve s Fillonom

STA

6. mar. 2017 11:42 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Alain Juppe

Profimedia

Alain Juppe je znova zavrnil možnost, da bi kot kandidat republikancev kandidiral za francoskega predsednika namesto diskreditiranega Fillona.

Nekdanji francoski premier Alain Juppe je danes znova zavrnil možnost, da bi nadomestil Francoisa Fillona in v vrstah desnice stopil v bitko za položaj predsednika Francije. "Znova in za vselej sporočam, da ne bom kandidiral za predsednika," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal na novinarski konferenci.

Obenem je bil kritičen do Fillona, češ da je zaradi poskusa, da bi afero prikazal kot zaroto in politični umor, zašel v slepo ulico.

Juppe, župan Bordeauxa, je na strankarskih volitvah predsedniškega kandidata izgubil proti Fillonu. Slednji je nato veljal za jasnega favorita predsedniških volitev, ki bodo v dveh krogih potekale aprila in maja, a po razkritju domnevne fiktivne zaposlitve soproge Penelope mu je podpora v anketah upadla. Juppe je možnost predsedniške kandidature po izbruhu afere že večkrat zavrnil.

Afera s Fillonovo soprogo je v Franciji sprožila veliko ugibanj o "načrtu B" na desnici. Najpogosteje se je omenjala prav možnost, da bi se v predsedniško tekmo namesto Fillona vključil Juppe.

O trenutni situaciji bo danes razpravljal tudi politični odbor konservativnih francoskih Republikancev, iz vrst katerih je Fillon. Srečanje vrha stranke se bo po napovedih začelo ob 18. uri.

V reševanje krize v taboru konservativcev se je po poročanju tujih tiskovnih agencij vključil tudi nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy, ki se je na strankarskih volitvah prav tako kot Fillon in Juppe potegoval za predsedniško nominacijo. Ta je danes predlagal, da bi se sešel s Fillonom in Juppejem, da bi skupaj našli "časten in verodostojen izhod iz situacije, ki se ne sme nadaljevati". Po njegovem si morajo republikanci v težkih razmerah, v katerih so se znašli, prizadevati za ohranitev enotnosti.

Proti Fillonu so zaradi očitkov fiktivne zaposlitve njegove soproge 24. februarja uvedli uradno preiskavo, ki zajema sum poneverbe javnih sredstev in trgovanja z vplivom. Ta mesec je pozvan na zaslišanje. Fillon kljub temu vztraja pri predsedniški kandidaturi.

Njegove možnosti za izvolitev so sicer glede na ankete s poglabljanjem afere vse manjše. Kot kaže javnomnenjska raziskava, objavljena v nedeljo, se Fillon ne bi uvrstil v drugi krog volitev, saj bi bil na tretjem mestu s 17-odstotno podporo volivcev, za kandidatko skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen (26 odstotkov) in sredinskim Emmanuelom Macronom (25 odstotkov). Številni menijo, da bi imeli konservativci z Juppejem namesto Fillona veliko večjo možnost za uvrstitev v drugi krog in s tem za zmago na volitvah.