Revija Reporter
Svet

Francoski predsedniški kandidat Macron pridobiva podporo na levici

STA

8. mar. 2017 14:16 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Sredinski kandidat na francoskih predsedniških volitvah Emmanuel Macron je v svoji kampanji pridobil pomembno podporo na levici - zanj se je izrekel nekdanji socialistični župan Pariza Bertrand Delanoe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kandidat, ki je najbližje mojim prepričanjem kot socialist, reformist, Evropejec in realist je Emmanuel Macron," je danes za radio France Inter dejal Delanoe, ki je bila na čelu francoske prestolnice med letoma 2001 in 2014. Kot je dodal, je Macrona podprl, ker se mu zdi nujno "dati toliko moči, kolikor je le mogoče, kandidatu, ki lahko v prvem krogu premaga Marine Le Pen".

Glede na zadnje ankete bi se Macron skupaj z voditeljico skrajne desnice Le Penovo uvrstil v drugi krog, ki bo 7. maja. Prvi krog volitev bo potekal 23. aprila, v njem pa naj bi slavila Le Penova.

Macron, ki je avgusta zapustil vrste socialistične vlade, da bi se pripravil na volilno tekmo, se v anketah hitro vzpenja. Izid že tako težko predvidljivih francoskih volitev je sicer postal še bolj negotov zaradi črnih oblakov, ki so se zgrnili nad kandidata konservativcev Francoisa Fillona. Proti njemu poteka preiskava zaradi domnevno fiktivne zaposlitve svoje soproge Penelope.

Fillon, ki je poprej veljal za favorita volitev, je v anketah zdrsnil na tretje mesto, razkorak med njim in Macronom pa se po pisanju AFP veča.

Macron je doslej že oblikoval zavezništvo s Francoisom Bayroujem, sredinskim politikom, ki je na predsedniških volitvah leta 2007 končal na tretjem mestu. Podpora Delanoeja pa je obenem udarec za predsedniškega kandidata socialistov, Benoita Hamona, ki po mnenju nekaterih komentatorjev zaradi izrazito levih stališč ne bi nikakor mogel biti izvoljen.

Ima pa Macron tudi nasprotnike. Med drugim ga je veteran konservativcev in nekdanji premier Alain Juppe nedavno opisal kot "politično naivnega".