podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoski poslanec kokodakal med nastopom kolegice

Deli na:
Francoski poslanec kokodakal med nastopom kolegice

Foto: Reuters

Francoski poslanec iz vrst konservativne Unije za ljudsko gibanje (UMP) je povzročil val ogorčenja, ker je ob nastopu kolegice v parlamentu kokodakal. Incident je sprožil burno razpravo o seksizmu v francoski politiki.

Tiskovna predstavnica francoske vlade je dogodek pripisala "pijanskim večerjam" poslancev, medtem ko je ministrica za kulturo Aurelie Filippetti izjavila, da odraža globoko zakoreninjeno kulturo seksizma v francoski politiki.

Govor poslanke Veronique Massonneau iz stranke Zelenih, ki je ravno vlagala amandma, je v torek zvečer zmotilo kokodakanje enega od poslancev UMP.

Predsednik narodne skupščine Claude Bartolone je po incidentu na kratko prekinil sejo, dogodek pa označil za "neverjetno obnašanje".

Bartolone ni navedel imena poslanca, ki je kokodakal, več prič pa je povedalo, da je šlo za Philippa Le Raya iz opozicijske UMP. Predstavnik stranke je povedal, da je poslanec včeraj stopil v stik z Massonneaujevo, da bi se ji opravičil.



Še ena poslanka Zelenih, ministrica za stanovanja Cecile Duflot je bila lani deležna posmehovanja in žvižgov poslancev UMP, ker je na parlamentarno sejo prišla v pisani poletni obleki.

Eden od poslancev, ki so se norčevali iz nje, je kasneje povedal, da so zgolj občudovali njen videz. "Mogoče se je tako oblekla, da ne bi poslušali, kaj govori," je dodal.

Vladajoči socialisti so po torkovem incidentu UMP obtožili, da živijo v "prazgodovini". "Kdaj bodo v UMP razumeli, da imajo ženske ravno toliko pravic do oblasti kot moški? Kdaj bodo v UMP dojeli, da se mora takšno mačistično obnašanje prenehati?"

Poslanke Socialistične stranke in Zelenih so v znak protesta na včerajšnjo sejo prišle z zamudo, s čimer so si prislužile gromek aplavz kolegov z leve sredine. Desnosredinski poslanci so zaradi tega za kratek čas odšli iz dvorane in menili, da se je iz muhe naredilo slona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.