Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoska vlada od ministrov zahteva razkritje premoženja

Deli na:
Francoska vlada od ministrov zahteva razkritje premoženja

Foto: Reuters

Francoska vlada je včeraj sporočila, da je ministrom zaukazala, naj v nekaj dneh javnosti razkrijejo podrobnosti o svojem premoženju. S tem ukrepom želi vlada ublažiti škandal, ki ga je povzročil nekdanji minister za proračun Jerome Cahuzac, ki je priznal davčne utaje.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je sporočil, da imajo ministri čas do 15. aprila, da objavijo podrobnosti o svojem premoženju, kar je del novih ukrepov na področju finančne transparentnosti. Vlada bo do 24. aprila prav tako pripravila predlog zakona o preglednosti premoženja ministrov in drugih visokih uradnikov, načrtuje pa sprejetje zakona do poletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Premier načrtuje paket ukrepov, ki bodo zagotovili popolno transparentnost o premoženju politikov in osebja, ki sodeluje z ministri, ter predsednika in premiera," so sporočili iz Ayraultovega urada. Ti ukrepi naj bi "strožje kaznovali kršitve finančne zakonodaje in etičnih pravil ter zaostrili boj proti davčnim prevaram in utajam", so poudarili v uradu.

Ukrepi sledijo priznanju Cahuzaca, da ima že približno 20 let bančni račun v Švici in je bil zato obtožen davčne utaje. Na računu naj bi skrival približno 600.000 evrov. Cahuzac je z ministrskega položaja odstopil 19. marca, ko je tožilstvo proti njemu sprožilo preiskavo zaradi domnevne davčne utaje.

Skrivnostni bančni račun naj bi imel po poročanju francoskega časnika Liberation tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius, ki pa vztrajno zavrača sumničenja in časniku grozi s pravnimi posledicami.