princ harry Svet24.si

FOTO: Harry prispel k soprogi in sinu, Meghan po ...

new york nebo modro eksplozija yt Dobra karma

Tedenski horoskop: dovolite si biti ...

robert-roškar Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zakaj je Roškar prodajalki pokazal...

grosuplje, streljanje, 21.-1 Svet24.si

Krvava drama v Grosuplju: 44-letnik umoril ...

Izvajanje Ifa inicicije v Avstraliji Dobra karma

Robert Lavtar: »Sem gnostik in hodim po poti ...

Menopavza Njena.si

Jasna Kuljaj takole uživa v vročem Dubaju

Vesna Janković Njena.si

Strta Vesna Janković - izgubila je očeta

Svet

Francijo danes čaka kaos: zaradi Macronove pokojninske reforme stavkajo zaposleni v javnem prometu in šolniki

Deli na:
Francijo danes čaka kaos: zaradi Macronove pokojninske reforme stavkajo zaposleni v javnem prometu in šolniki

Macronove izjave o bolgarskih delavcih so sprožile oster odziv Sofije. - Foto: Reuters

V Franciji bodo po napovedih danes z dela odkorakali zaposleni v javnem prometu in učitelji, ki nasprotujejo predlogu pokojninske reforme. Zaradi odpovedi hitrih vlakov in podzemne železnice pristojni svarijo pred prometnim kaosom. Zaprte bodo tudi številne šole.

Zaradi stavke je odpovedanih 90 odstotkov hitrih vlakov, prizadeta bo tudi pariška podzemna železnica. Ob septembrski stavki zaposlenih na metroju, ko je bilo zaprtih deset od 16 linij, je prišlo do pravega prometnega kaosa. Tokrat bi lahko bilo še huje, saj bo povsem zaprtih 11 linij.

Ker bodo z dela odkorakali tudi nekateri kontrolorji letov, sta francoski letalski prevoznik Air France in britanski nizkocenovni prevoznik Easyjet odpovedala številne lete, obenem pa opozarjata na možnost zamud.

Trajanje stavke ni vnaprej določeno, pri čemer mnogi obujajo spomin na november in december 1995, ko je bila Francija zaradi nesoglasij med vlado in sindikati paralizirana skoraj tri tedne.

Nasprotovanje pokojninski reformi bodo občutili tudi šolarji. Ministrstvo za izobraževanje namreč ocenjuje, da bo stavkalo 55 odstotkov učiteljev. V Parizu naj bi se jih stavke udeležilo 78 odstotkov, zato bo odprtih le okoli 30 odstotkov šol.

Stavke zaradi nasprotovanja načrtovani spremembi pokojninskega sistema v Franciji potekajo že več mesecev. Predsednik Emmanuel Macron želi z reformo uvesti univerzalni pokojninski sistem, ki bi odpravil bonitete zaposlenih v državnih prevoznih in komunalnih podjetjih ter nekaterih drugih uslužbencev.

loading...
Loading...