GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija s superračunalnikom nadzoruje svoje državljane

Deli na:
Francija s superračunalnikom nadzoruje svoje državljane

Foto: Reuters

Francoska tuja obveščevalna služba DGSE nadzira telefonske klice, elektronsko pošto in aktivnosti francoskih državljanov na družbenih spletnih omrežjih v Franciji in tujini, poroča francoski dnevnik Le Monde. Zbrani podatki se hranijo na superračunalniku v kleti na sedežu DGSE v Parizu.

Obsežno prestrezanje podatkov na spletu in po telefonu močno spominja na ameriški program Prizma, ki v zadnjih tednih buri duhove, ter podoben program Tempora, ki naj bi ga v Veliki Britaniji vodila obveščevalna agencija GCHQ.

Zaenkrat sicer še ni povsem jasno, ali gre program nadzora in zbiranja podatkov v Franciji dejansko tako daleč kot sporna Prizma v ZDA. Uradni predstavniki Francije navedb Le Mondea še niso komentirali, piše britanski BBC.

Kot piše Le Monde, gre za operacijo, ki "je zunaj zakona in nad vsakim ustreznim nadzorom". Do podatkov - elektronske pošte, kratkih sporočil, izpiskov telefonskih klicev, prijav na Facebooku in Twitterju - na superračunalniku DGSE imajo dostop druge francoske obveščevalne agencije. Pod nadzorom DGSE so tako komunikacije v Franciji kot med Francijo in tujino, še poroča časnik.

Namen programa je razkriti teroristične celice, a ker je tako obsežen, se lahko pod nadzorom znajde vsak Francoz in to kadarkoli, so za Le Monde povedali strokovnjaki.