Revija Reporter
Svet

Francija bo izredne razmere podaljšala kar do 24. julija

STA

3. maj. 2020 6:00

Deli na:

Tudi v Franciji je zdravstveno osebje močno obremenjeno.

Reuters

Francija namerava zdravstvene izredne razmere zaradi covida-19 podaljšati do 24. julija, je včeraj sporočil francoski zdravstveni minister Olivier Veran. O vladnem zakonodajnem predlogu za podaljšanje bo prihodnji teden razpravljal francoski parlament.

Odprava izrednih razmer ta mesec bi bila prezgodnja in bi lahko okrepila tveganje za ponovno okrepitev epidemije novega koronavirusa, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP piše v predlogu. Izredne razmere so uvedli 24. marca, po prvotnih načrtih pa bi se morale izteči 23. maja.

Predlog predvideva tudi, da bo karantena obvezna samo še za tiste, ki bodo iz tujine prišli na francosko ozemlje. Določeni so pogoji karantene.

Poleg tega je v predlogu zakona predvidena vzpostavitev informacijskega sistema za zbiranje podatkov o okuženih osebah in njihovih bližnjih, ki bo deloval največ eno leto.

Zakonodaja, ki jo bo senat obravnaval v ponedeljek, narodna skupščina pa morda že v torek, bo olajšala tudi izvajanje načrta za rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu.

Začetek sproščanja ukrepov je predviden 11. maja. Takrat se bodo odprli vrtci, osnovne šole in večina trgovin, omilili bodo tudi omejitve gibanja. Ukrepe bodo sproščali samo v departmajih, kjer bodo razmere v zvezi s koronavirusom pod nadzorom, je v začetku tedna napovedala vlada.

Novi koronavirus je v Franciji od četrtka do petka zahteval 218 smrtnih žrtev, kar je bilo najmanj v enem dnevu v petih tednih. Vse skupaj je covid-19 v tej državi zahteval 24.594 smrtnih žrtev. Doslej so potrdili 167.346 primerov okužbe z novim koronavirusom. Še naprej sicer upada število bolnikov s koronavirusno boleznijo 19 na intenzivni negi. Od četrtka do petka je upadlo za 144.