Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Forum svobode v New Yorku

Deli na:
Forum svobode v New Yorku

Več kot 500 prijateljev svobode z vseg sveta se je med 13. in 14. novembrom letos v New Yorku udeležilo vsakoletnega Foruma svobode in slavnostne večerje. Dogodek je sledil Think tanku MBA in Think tank treningu za voditelje, dvema vrhunskima priložnostma za urjenje v sklopu Atlasove akademije za voditelje, ki ju organizira ugledna ekonomsko raziskovalna fundacija Atlas. Oba programa sta pritegnila 75 voditeljev think tankov z vsega sveta.

Forum svobode je za te voditelje dobra priložnost za strateške diskusije in izmenjavo projektov s stotinami kolegov, podpornikov in zaveznikov. Hkrati je forum ponuja tudi več tekmovanj za nagrade, med njimi Templeton Freedom Award (nagrada je vredna 100.000 dolarjev), Think Tank Shark Tank (25.000 dolarjev) in vrsto drugih nagrad.

Nastop Johana Norberga

Glavni govornik na gala večerji je bil slavni avtor Johan Norberg, ki je navdušil z enim bolj nepozabnih in spodbudnih govorov v zadnjem času. Ljubitelje svobode je pozval, naj bodo pozorni na izjemen in dobro dokumentiran človeški napredek, ki je v zadnjih nekaj letih rezultat liberalizacije. Norberg je sicer nedavno dal intervju za našo revijo, v sodelovanju s fundacijo Free to Choose Network pa pripravlja tudi televizijsko serijo, ki jo bo vodil.

Norbergov nastop

Zmaga Zavezništva davkoplačevalcev

Dobitnik letošnje Templeton Freedom Award in čeka za 100.000 dolarjev je organizacija TaxPayers’ Alliance of the United Kingdom (Zavezništvo davkoplačevalcev Združenega kraljestva), ki je v konkurenci projektov iz Indije, Mehike, ZDA in Italije prepričala z obsežno in uspešno kampanjo za reformo zastarelega in nepravičnega davčnega sistema v Veliki Britaniji. Nagrado, poimenovano po v v Združenih državah rojenem britanskem investitorju, poslovnežu in filantropu siru Johnu Templetonu, je zmagovalcem podelila njegova vnukinja Jennifer Templeton Simpson, sprejel pa jo je (in se z odmevnim govorom izkazal) predsednik Zavezništva Matthew Sinclair.

Sinclairov govor

Krepitev Atlasa

Atlasov upravni odbor sta okrepila Debbi Gibbs in Peter Goettler, pred tem člana Atlasovega svetovalnega telesa. Newyorčanka Debbi Gibbs je lastnica glasbene agencije in dolgoletna voditeljica v zabavni industriji, Peter Goettler pa je upokojeni finančnik in pustolovski svetovni popotnik, ki veliko svojega časa preživi na tujem in v svetuje Atlasovim partnerjem. Nekdanji predsednik fundacije Atlas  William (Bill) Sumner je ob upokojitvi iz upravnega odbora postal častni član. Sumner je član fundacije od leta 1983, vodil pa jo je kar dve desetletji.

Magatte Wade in Tom Palmer odgovorita na vprašanje Zakaj svoboda?

Tom Palmer je ob zajtrku predstavil svoje argumente za svobodo in svoje izkušnje z distribucijo knjige Zakaj svoboda? študentom in think tankom po vsem svetu. Skoraj stalno na poti Palmer nagovarja, svetuje in uri voditeljem, podjetnikom za svobodo in študentov iz vsega sveta, med njimi mnogim, ki se v svojih prizadevanjih za svobodo soočajo s hudimi ovirami.

Senegalka Magatte Wade je ena tistih voditeljic, s kakršnimi sodeluje Palmer. Zbranim je pojasnila, zakaj je svoboda v njeni domovini resnično vprašanje življenja in smrti, ko se tisti, ki v Senegalu nimajo priložnosti da se dvignejo iz revščine, odločajo za zahrbtno pot na sever proti Španiji in Portugalski. Mnogi nikoli ne prispejo na cilj. Magatte je vse bolj prepričana, da so priložnosti za Afričane odvisne od gradnje institucij ekonomske svobode in da je tuja pomoč le lažna obljuba.

Poseben salon z Israelom Kirznerjem in Leonardom Liggiom

Israel Kirzner in Leonard Liggio sta spregovorila o avstrijski ekonomiki, o odnosu s slavnim avstrijskim ekonomistom in filozofom Ludwigom von Misesom in drugimi misleci 20. stoletja.  Oba sta v 50. letih obiskovala von Misesova predavanja na New York University in poslušalcem stan postregla z anekdotami iz življenja in dela velikega misleca. Kirzner je podal tudi primerjavo von Misesa in drugega slavnega avstrijskega ekonomista F. A. Hayeka – kje sta si podobna  in v čem se razlikujeta. Ob 80 rojstnem dnevu se je Atlas poklonil akademiku in borcu za svobodo Leonardu Liggiu ter začel s serijo vsakoletnih predavanj op njegovem delu. Letos je novo tradicijo začel profesor James Otteson z univerze Wake Forest, ki je izpostavil Liggiov prispevek za razvoj svobodne družbe ter predstavil izjemno kariero liberalnega avtorja, pravnega strokovnjaka in podpredsednika fundacija Atlas.

Vrsta uglednih sodelavcev velikih think tankov je predstavilo svoje skrivnosti za uspeh.  Eammon Butler iz Adam Smith Institute je prepričan, da se je thinki tanki ne smejo preveč vpletati v politiko. Če se navežejo na politika ali stranko, so obsojeni na propad, pravi Butler.

Atlas proti neonacizmu

Posebna pozornost je bila posvečena grožnji neonacističnih gibanj na Madžarskem in v Grčiji: Zoltan Kesz in Alexander Skouras sta predstavila strateška partnerstva Atlasa s partnerji v Grčiji in na Madžarskem, kjer je zaskrbljujoč vzpon populizma opogumil voditelje največjih strank k antisemitski in rasistični retoriki. Skozi strukturno podporo in strateškimi javnimi kampanjami Atlas in partnerji potiskajo nazaj, razgaljajo rasizem in celo izdelujejo ekonomske študije, ki dokazujejo ekonomsko škodljivost takih nazadnjaških ideologij.

Poklon dosežkom think tankov

Vsakoletni Atlasov Think Tank Shark Tank, ki ga sponzorira fundacija Rising Tide, je soočil četverico diplomantov Atlasove akademije za voditelje, ki so se pomerili za nagrado 25.000 dolarjev za splavitev razburljivega novega projekta. Zmagovalec Jacek Spendel iz poljske Freedom and Enterpreneunership Foundation načrtuje osemdelno televizijsko serijo za poljsko televizijo, ki jo bodo  vodili priljubljeni klasični liberalci.

Filmski festival

Letošnji filmski festival je postregel z deli udeležencev tečaja Lights, Camera, Liberty! Zmagovalec je Foundation for Economic Education za video The Truth about Savings and Consumption o učinkih varčevanja in potrošnje, ki ga je posnel Steve Patterson. Animirani video zapletene ekonomske ideje predstavlja na preprost in dostopen način, zanimiv tudi za širše občinstvo. Druga dela na festivalu so demonstrirala uspešno rabo dokumentarnih in pripovednih tehnik za dosego želenih ciljev. Udeleženci Lights, Camera, Liberty! so bili deležni vrhunskega treninga vključno z vikend delavnico v Los Angelesu z uspešnimi hollywoodskimi insajderji.

Nagrade

Dr. Ning Wang iz Ronald Coase Institute je prejel 2013 Sir Antony Fisher International Memorial Award za svojo knjigo How China Became Capitalist, ki jo je napisal v sodelovanju s pokojnim nobelovcem Ronald Coasem. Dr. Wang se je v zahvalnem govoru poklonil spominu na velikega sodelavca in izpostavil pomembna dejstva knjige, ki ima kitajsko vlado bolj za stranskega igralca v ekonomski transformaciji Kitajske, ki jo po mnenju dr. Waga poganja podjetniški duh kitajskega ljudstva.

Atlas ponuja tudi mikro štipendije (ki jih financira sklad Smith Family Foundation) študentskim organizacijam s konkretnimi in strateškimi načrti za promocijo svobode. Juliano Torres iz brazilske organizacije Estudantes pela Liberdade je bil nagrajen za prizadevanja njegove organizacije za agresivno in stroškovno učinkovito rast Brazilije ter za rast in krepitev študentskega gibanja za svobodo.

Sodelavci programa Think Tank MBA so na odru Foruma svobode v 60 sekundah predstavljali svoje projekte občinstvu, ki je med njimi izbralo svoje favorite. Prvo nagrado je prejel dr. Nouh El Harmouzi iz maroškega think tanka Arab Centre for Scientific Research and Humane Studies, ki je obenem prejel tudi denarno nagrado 3000 dolarjev.

Prihodnje leto bo forum med 12. in 13. novembrom, prav tako v New Yorku. Atlasova akademija že danes poziva morebitne udeležence tekmovanja za naslednje leto.

Celoten program letošnje prireditve si lahko ogledate na tej povezavi, na Flickr  strani pa fotografije dogodka.