Revija Reporter
Svet

Fortenova grupa je v prvi polovici leta 2022 ustvarila 2,5 milijarde evrov prihodkov

STA
5 272

26. avg. 2022 17:09 Osveženo: 17:12 / 26. 8. 2022

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Fortenova

Hrvaška skupina Fortenova je v prvi polovici leta ustvarila 18,8 milijarde kun (2,5 milijarde evrov) prihodkov, kar je 57 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, predvsem zaradi integracije Mercatorja, so danes sporočili iz Fortenove. Čisti dobiček je v prvih šestih mesecih znašal 12 milijonov kun (1,6 milijona evrov).

Brez vpliva Mercatorja so prihodki na enaki ravni zrasli za 14 odstotkov, so zapisali v sporočilu za javnost.



Konsolidirani dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) je porasel za 74 odstotkov na več kot milijardo kun (132,7 milijona evrov).

V prvem polletju je čist dobiček po izločitvi vplivov menjalnih tečajev znašal 12 milijonov kun, v primerjavi z izgubo v višini 213 milijonov kun (28,3 milijona evrov) po izločitvi vplivov menjalnih tečajev, ki je bila izkazana v prvi polovici leta 2021.

Celotno poročilo o poslovanju Fortenove lahko preberete na tej povezavi

Fortenova je imela ob koncu prvih šestih mesecev leta na računih 1,7 milijarde kun (225,6 milijona evrov) gotovine, ob nadaljevanju dolgoletnega trenda razdolževanja pa je skupina polletje zaključila s 3,94-kratnim razmerjem med dolgom in dobičkom iz operativnega poslovanja, so pojasnili.

Najhitrejšo rast prihodkov v obravnavnem obdobju so zabeležili na področju prehrane, medtem ko je EBITDA najhitreje rasel na področju kmetijstva.

"Z močno realizacijo v prvem polletju letošnjega leta se nadaljuje pozitiven trend, ki smo ga beležili celotno lansko leto, pri čemer pozitivno temeljno izboljšanje poslovanja pospešuje vključitev Mercatorja v Fortenovo," je ob objavi polletnih poslovnih rezultatov zapisal glavni izvršni direktor skupine Fabris Peruško.

Kot je poudaril, so bili "odlični" poslovni rezultati ustvarjeni kljub negativnim vplivom inflacije na rast cen dela, energije in surovin ter posledično povečanih stroškov v dobavni verigi. Dodatno spodbudo za rezultate predstavlja turistična sezona na Hrvaškem, ki je skoraj na ravni rekordne sezone leta 2019.

Po oceni Peruška, bo pričakovani prehod na evro dodatno dolgoročno pozitivno vplival na kreditni profil skupine, prav tako bo odpravljeno valutno tveganje za dolg skupine. Opozoril je še, da se postopek lastninskega preoblikovanja in odprodaje deleža Sberbank v Fortenovi nadaljuje ter, da so bili v prvi polovici leta izpolnjeni zadnji predpogoji za odločitev sodišča o zaključku postopka izredne uprave v Agrokorju.