Revija Reporter
Svet

Fillona preiskujejo tudi zaradi dragih oblek, ki jih je dobil v dar

STA

17. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Francoski organi pregona bodo kandidata francoske desnice na predsedniških volitvah Francoisa Fillona preiskovali tudi zaradi luksuznih oblačil, ki jih je prejel kot darilo.

Proti njemu je že bila uvedena uradna preiskava zaradi suma fiktivne zaposlitve soproge.

Preiskava o morebitnem trgovanju z vplivom se bo osredotočila na obleke iz elitnega krojaškega butika Arnys v vrednosti 13.000, ki jih je plačal neimenovani Fillonov prijatelj, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal pravosodni vir.

Časnik Journal du Dimanche je poročal, da je neimenovani dobrotnik od leta 2012 odštel skoraj 48.500 evrov za obleke iz omenjenega butika za Fillona, nazadnje minuli mesec.

Fillon je priznal, da je mu prijatelj februarja plačal dve obleki, na kar je odgovoril s: "Pa kaj?".

Francosko tožilstvo je v torek proti Fillonu uvedlo uradno preiskavo v zvezi s škandalom z domnevno fiktivno zaposlitvijo njegove soproge in otrok. Njegov odvetnik Antonin Levy je povedal, da tožilstvo Fillonu očita, da je zlorabil javna sredstva.

63-letni Fillon je osumljen, da je kot poslanec družinskim članom izplačal več sto tisoč evrov za delo, ki ga morda nikoli niso opravili.

Konservativni kandidat zavrača obtožbe, je pa v preteklosti dejal, da se bo umaknil iz predsedniške tekme, če bo proti njemu uvedena preiskava.

Fillon je do izbruha škandala veljal za favorita na predsedniških volitvah, ki bodo konec aprila in v začetku maja, nato pa mu je podpora precej padla.