Revija Reporter
Svet

Fillon je Hollanda obtožil izdajanja informacij medijem

STA

24. mar. 2017 10:34 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Fillon pravi, da naj bi bil Hollande na čelu "tajne celice", odgovorne za uhajanje informacij in tako odgovorne za vpletenost države v afero.

Predsedniški kandidat francoske desnice Francois Fillon je obtožil francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da poskuša spodkopati njegovo predvolilno kampanjo z izdajanjem informacij medijem o poteku preiskave proti njemu. Hollande se je na obtožbe že odzval in jih označil za lažnive.

"Obstajajo časniki, ki so vnaprej prejeli med preiskavo zaplenjene dokumente," je v četrtek v pogovoru za France 2 zatrdil Fillon in na vprašanje, ali meni, da so politiki in pravosodni organi dali dovoljenje za uhajanje informacij, odgovoril: "Krivim predsednika republike," poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v pogovoru še dejal Fillon, naj bi bil Hollande na čelu "tajne celice", odgovorne za uhajanje informacij in tako odgovorne za vpletenost države v afero.

"Dva meseca mediji zlivajo gnojnico name," je še dejal Fillon in dejal, da se pogosto spomni bivšega socialističnega premierja Pierra Berogovoya, ki so ga preiskovali zaradi domnevno spornega posojila in je kasneje storil samomor.

Fillon je še dejal, da naj bi v kmalu objavljeni knjigi novinarjev, ki sta "daleč od tega, da bi bila moja prijatelja", bilo zapisano, da je Hollande pridobil vsebino prisluhov, povezanih s preiskavo, kar je "v celoti nezakonito". Fillon je francoskega predsednika tudi obtožil, da je vohunil za finančnim ministrstvom in nekdanjim premierjem Manuelom Vallsom.

Fillon je dolga časa veljal za favorita na skorajšnjih predsedniških volitev v Franciji. Januarja so se nato pojavile obtožbe na njegov račun, da je več let kot svojo parlamentarno pomočnico zaposloval svojo soprogo, ki tega dela dejansko ni opravljala. Proti 63-letnemu Fillonu so nato uvedli uradno preiskavo.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi v prvem krogu volitev 23. aprila volivci največ glasov zaupali neodvisnemu predsedniškemu kandidatu Emmanuelu Macronu in voditeljici skrajne desnice Marine Le Pen. Slednjo naj bi Macron premagal v drugem krogu 7. maja.