mobilni telefon, najstnik Svet24.si

Kolikšno je sevanje mobilnega telefona pri ...

labirint Svet24.si

V znamenju komunikacije in učenja

897392_066-univerza1 Necenzurirano

Kaj je čudno v poslu univerze s podjetjem brez ...

ana zagozen-facebook Reporter.si

Janševa instagram princeska obsoja EU zaradi ...

kek dinamo Ekipa

Dinamo išče rešitelja, med resnimi kandidati ...

V osemdesetih letih je pevka, potem ko je iz trde rock linije prešla v pop vode, odpela nekaj večnih Revija Stop

Uporniška teta iz Toskane

daneu fmp Ekipa

Zadnja novica: najnovejše iz Beograda o stanju ...

Svet

Tanja Fajon v New Yorku gostila srečanje Zelene skupine

Deli na:
Tanja Fajon v New Yorku gostila srečanje Zelene skupine

Robert Golob in Tanja Fajon v OZN - Foto: Vlada RS

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v ponedeljek v New Yorku udeležila srečanja premierja Roberta Goloba z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom in gostila srečanje Zelene skupine, ki je bila ustanovljena na pobudo Slovenije leta 2009. Na več srečanjih se je pogovarjala o zaostrenih razmerah na Bližnjem vzhodu in se zavzela za umiritev.

Ministri in visoki predstavniki Zelene skupine, v kateri so Slovenija, Islandija, Kostarika, Singapur, Združeni arabski emirati in Zelenortski otoki, so se sestali dan pred začetkom splošne razprave 79. zasedanja Generalne skupščine ZN.

Govorili so o podnebnih in okoljskih izzivih, njihovi vlogi pri podpiranju družbe, ko gre za zeleno in pravično tranzicijo, ter zaščiti človekove pravice do čistega, zdravega in trajnostnega okolja, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Fajon je sinoči še gostila srečanje zunanjih ministrov sedanjih in petih novoizvoljenih članic Varnostnega sveta. Kolege je pozvala k nadaljevanju intenzivnega sodelovanja in usklajevanja, saj da vloga nestalnih članic postaja čedalje bolj ambiciozna in vidna.

Prva resolucija, ki je po 7. oktobru pozvala k premirju v Gazi, je na primer nastala na pobudo izvoljenih članic Varnostnega sveta.


Ministrica, ki bo v četrtek vodila neformalno srečanje držav članic Varnostnega sveta z državami Arabske lige, se je o razmerah na Bližnjem vzhodu pogovarjala s kolegi iz Bahrajna, Egipta in Združenih arabskih emiratov.

Bližnji vzhod je bil poleg ruske agresije na Ukrajino tudi tema ponedeljkovega srečanja zunanjih ministrov EU.

Fajon je v ponedeljek izrazila zaskrbljenost nad zaostrovanjem razmer v Libanonu in dejala, da Libanon ne sme postati nova Gaza. "Kot predsedujoča država Varnostnemu svetu ZN bomo naredili vse, kar je v naši moči, da prispevamo k umiritvi razmer," je dejala.

Slovenija bo priložnost za to dobila tudi na izrednem zasedanju Varnostnega sveta o Libanonu, ki ga je zahtevala stalna članica Francija. Na slovenski misiji pri ZN so potrdili, da iščejo ustrezen datum.

Danes ima ministrica na programu udeležbo na otvoritvenem delu splošne razprave v Generalni skupščini, vodila bo tudi del zasedanja Varnostnega sveta ZN o Ukrajini in se udeležila transatlantske večerje, ki jo za ministre EU prireja državni sekretar ZDA Antony Blinken.