Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

par Petisvet.si

Letnica našega rojstva nam točno določi partnerja

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

sarah poroka Svet24.si

Bosta nekdanja kraljeva zakonca spet stopila pred ...

Branko Đurić Njena.si

Đuro pod nivojem

lea sirk gaber Njena.si

Lea Sirk ponosna na moža in njegove raziskovalne ...

Svet

Evropski socialdemokrati zamrznili odnose z romunskimi

Deli na:
Evropski socialdemokrati zamrznili odnose z romunskimi

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.

Stranka evropskih socialistov (PES) je zamrznila odnose z romunsko vladajočo socialdemokratsko stranko (PSD) zaradi razmer na področju pravne države v Romuniji, je v četrtek poročala francoska tiskovna agencija AFP. V PSD so zamrznitev označili za nesprejemljivo.

"Dokler romunska vlada ne bo jasno potrdila svoje zavezanosti pravni državi in spoštovala priporočil Evropske komisije, bo vodstvo PES odnose s PSD obravnavalo kot zamrznjene," je evropska stranka zapisala v izjavi.

Predsednik PES Sergej Stanišev je pojasnil, da bodo o morebitni izključitvi te stranke razpravljali na srečanju junija.

Romunska vladajoča stranka je v odzivu na zamrznitev odnosov poudarila, da "je ravnanje nekaterih kolegov v PES nesprejemljivo". "Lahko pričakujemo napade in obtožbe s strani naših političnih nasprotnikov, ne pa iz naše lastne družine," so povedali.

Poudarili so, da za to odločitvijo stoji "volilna logika" in da ne odraža stališča celotne evropske socialdemokratske stranke. Prav tako o tem niso razpravljali na srečanju PES, so poudarili.

Romunija, ki trenutno predseduje Svetu EU, je že dlje časa deležna kritik Bruslja zaradi nazadovanja v boju proti korupciji. Še zlasti so sporne reforme pravosodja in namera podelitve amnestije politikom, obsojenim korupcije. Med temi je tudi vodja PSD Liviu Dragnea, ki velja za enega najvplivnejših politikov v državi.

Zamrznitev odnosov PES, v kateri so tudi slovenski Socialni demokrati, s PSD, je podobna ukrepu v desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), ki je zaradi nazadovanja na področju pravne države zamrznila članstvo stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz, navaja AFP.

Loading...