Zvezdana Mlakar 1 Odkrito.si

Zvezdana Mlakar o partnerju: Verjetno sva tudi ...

andrew freund Svet24.si

Našli pogrešanega 5-letnika. V plastiko ovito ...

Svetlobni delavci Petisvet.si

Čigav prihod napoveduje stara prerokba?!

alenka bratusek bobo1 Svet24.si

Je ministrica Alenka Bratušek izsiljevala župana...

6_boštjan Romih z Danom in Lilo Svet24.si

Boštjana Romiha divjanje ni zanimalo

luka šulić Njena.si

Slovenski glasbenik pokazal ženin nosečniški ...

ilka štuhec Njena.si

Ilka Štuhec navdušila v kopalkah in sporočila ...

Svet

Evropski socialdemokrati zamrznili odnose z romunskimi

Deli na:
Evropski socialdemokrati zamrznili odnose z romunskimi

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.

Stranka evropskih socialistov (PES) je zamrznila odnose z romunsko vladajočo socialdemokratsko stranko (PSD) zaradi razmer na področju pravne države v Romuniji, je v četrtek poročala francoska tiskovna agencija AFP. V PSD so zamrznitev označili za nesprejemljivo.

"Dokler romunska vlada ne bo jasno potrdila svoje zavezanosti pravni državi in spoštovala priporočil Evropske komisije, bo vodstvo PES odnose s PSD obravnavalo kot zamrznjene," je evropska stranka zapisala v izjavi.

Predsednik PES Sergej Stanišev je pojasnil, da bodo o morebitni izključitvi te stranke razpravljali na srečanju junija.

Romunska vladajoča stranka je v odzivu na zamrznitev odnosov poudarila, da "je ravnanje nekaterih kolegov v PES nesprejemljivo". "Lahko pričakujemo napade in obtožbe s strani naših političnih nasprotnikov, ne pa iz naše lastne družine," so povedali.

Poudarili so, da za to odločitvijo stoji "volilna logika" in da ne odraža stališča celotne evropske socialdemokratske stranke. Prav tako o tem niso razpravljali na srečanju PES, so poudarili.

Romunija, ki trenutno predseduje Svetu EU, je že dlje časa deležna kritik Bruslja zaradi nazadovanja v boju proti korupciji. Še zlasti so sporne reforme pravosodja in namera podelitve amnestije politikom, obsojenim korupcije. Med temi je tudi vodja PSD Liviu Dragnea, ki velja za enega najvplivnejših politikov v državi.

Zamrznitev odnosov PES, v kateri so tudi slovenski Socialni demokrati, s PSD, je podobna ukrepu v desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), ki je zaradi nazadovanja na področju pravne države zamrznila članstvo stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz, navaja AFP.

Loading...